Potpredsenik EBRD-a u poseti Srbiji

Foto: EBRD

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji od 13. do 16. juna gde će se sastati sa predstavnicima vlasti i klijentima EBRD-a iz javnog i privatnog sektora.
Gospodin Piju će takođe potpisati nekoliko ugovora o kreditima, uključujući novo finansiranje za mala i srednja preduzeća sa Banca Intesa i UniCredit Leasing, kao i drugu tranšu državnog kredita za projekat izgradnje regionalnih deponija.
Uoči posete, potpredsednik Piju je izjavio: „Ova poseta će biti prilika da razgovaramo o tekućim i potencijalnim budućim investicijama sa vlastima i klijentima iz privatnog sektora. Takođe ću ponoviti snažnu podršku EBRD-a Zelenoj agendi Srbije, poboljšanju transportnih veza sa regionom i EU, izgradnji moderne ekološke infrastrukture, kao i našu podršku privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, u partnerstvu sa lokalnim komercijalnim bankama.

EBRD je do danas u Srbiji investirala 7,3 milijarde evra, od čega samo prošle godine pola milijarde.
Investicije EBRD-a doprinele su izgradnji jačeg bankarskog sektora i boljem pristupu finansiranju za MSP, konkurentnijim domaćim kompanijama i boljoj infrastrukturi životne sredine, energije i transporta, od kojih se neki finansiraju kroz velika javno-privatna partnerstva.
Zapadni Balkan je prioritetni region za EBRD. Banka podržava ekonomsku, transportnu i energetsku integraciju unutar regiona i sa zemljama EU.
Banka je do danas uložila više od 15 milijardi evra u Zapadni Balkan i nastavlja da ulaže više od milijardu evra u region svake godine.

Izvor: EBRD

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti