Otvoren deo obilaznice od petlje Orlovača do Straževice

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Sektor B5 obilaznice oko Beograda, deonica petlja Orlovača – tunel Straževica otvoren je za saobraćaj. 

Svečanom otvaranju saobraćajnice prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, direktori „Puteva Srbije“ i „Koridora Srbije“ Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, ministar finansija Siniša Mali, otpravnik poslova Ambasade Kine u Beogradu Tien Išu, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i čelnici kineske kompanije „Pauer Čajna“ i azerbejdžanskog „Azvirta“, koji grade obilaznicu.

Predsednik Srbije je najavio da će cela obilaznica do Bubanj Potoka biti završena do kraja marta 2023. godine.

„Drevna kineska mudrost kaže da ako želite da se obogatite, prvo izgradite put. Ta poslovica najbolje definiše razvoj Srbije prethodnih godina. Intenzivno smo investirali u gradnju puteva, a u tome smo imali podršku naših prijatelja iz Kine i Azerbejdžana. Bez izgradnje, bez novih puteva, pruga i aerodroma ne bismo mogli da imamo ovakvu stopu privrednog rasta“, naveo je predsednik Vučić zahvalivši građanima i svima onima koji imaju jasnu viziju napretka naše zemlje, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao trenutno je u Srbiji u toku izgradnja 574 kilometra najmodernijih auto-puteva, brzih saobraćajnica i obilaznica oko velikih gradova.

“Otvoreni novi tunel Straževica je dug čak 760 metara, koji je takođe među najmodernijima u svetu. Na ovoj deonici obilaznice, koja je duga približno četiri kilometra, završena je leva traka auto-puta sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica”, dodao je Vučić.

Dužina deonice obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj potoka je 20,4 kilometra i trebalo bi da bude završena do kraja marta naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 odsto ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Završetkom radova do Bubanj potoka biće kompletirano približno 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj potoka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti