OTP banka u Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji finansira Evropska unija, dodeljuje 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama. OTP banka Srbija je izabrana za učešće u ovom programu, i to kao jedna od šest banaka, koje su učestvovale na tenderu Ministarstva privrede. 

Program nabavke opreme realizuje Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije već skoro deset godina. OTP banka je i ranijih godina učestvovala u ovom programu, ali će ove godine svoje učešće iskazati kroz „Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme“ koji je namenjen investicijama i podsticaju bržeg privrednog razvoja”, objašnjava Milena Mićanović, Direktor za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke.

Kako dodaje, prema njihovim saznanjima, Ministarstvo je po drugi put odobrilo nabavku solarnih panela kako bi stimulisalo kompanije da pređu na zelene izvore energije, što OTP banka posebno podržava.

“Strateški smo opredeljeni za zelenu tranziciju i koristimo isključivo zelenu energiju, što potvrđuje zeleni sertifikat EPS-a. Na krovu naše centralne zgrade postavljeni su solarni paneli”, kažu iz OTP banke.

OTP banka kao najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga, posebno je posvećena i segmentu malih i srednjih preduzeća, što dokazuje učešćem u ovakvim projektima.

Ministarstvo privrede, za ovaj program je obezbedilo iznos od 1,9 milijardi dinara a Evropska unija bespovratna sredstva i tehničku podršku za sprovođenje projekta u ukupnom iznosu od 11 miliona evra.

Privredni subjekti koji ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju Programa, uslovno odobre kredit odnosno finansiranje mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja. Učešće privrednih subjekata iznosi pet posto od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa.

Prijave za dodelu bespovratnih sredstava, zajedno sa ostalom dokumentacijom i zahtevom za kredit odnosno finansijski lizing, predaju se ili dostavljaju elektronski u jednoj od ekspozitura/filijala poslovnih banaka i lizing kompanija koje učestvuju u realizaciji ovog programa.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti