Evropski parlament – bez automobila na fosilna goriva od 2035. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Chuttersnap)

Poslanici Evropskog parlamenta glasali su za zabranu prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine kako bi se smanjio negativan uticaj na klimu.

Zabrana prodaje automobila na benzin i dizel, deo je paketa mera za borbu protiv klimatskih promena, a ujedno bi trebalo da podstakne kupovinu vozila na električni pogon.

Članovi Evropskog parlamenta podržali su prošlogodišnji predlog Evropske komisije za smanjenje emisija ugljen-dioksida. Međutim, neki od članova predložili su da se prodaja automobila sa SUS motorima smanji za 90 odsto u istom roku bez precizno određenog datuma konačnog napuštanja što je odbačeno.

Zakonodavci Evropske unije su takođe podržali predlog da se emisije CO2 iz automobila smanje za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 2021. godine. Taj potez produbljuje postojeću obavezu automobilske industrije da smanji ispuštanje CO2 u proseku za 37,5 odsto na kraju decenije u odnosu na prošlu godinu, prenose svetski mediji.

“Zabrana prodaje automobila na fosilna goriva je istorijska odluka koja će nas odvesti ka novoj eri klimatske neutralnosti. To je velika pobeda”, rekao je Paskal Kanfin iz Evropskog parlamenta.

Zakon još nije usvojen, usaglašavanje nacrta sa članicama, tek predstoji, što znači da tekst nacrta može biti izmenjen i ublažen.

Nemačka se već izjasnila da ne podržava plan Evropske unije da od 2035. zabrani prodaju vozila sa klasičnim motorom.

„Želimo da nova vozila sa motorima na sagorevanje mogu prvi put da se registruju i kasnije, pod uslovom da koriste e-gorivo,“ rekao je Folker Vising, ministar saobraćaja, prenosi agencija dpa.

E-gorivo, tečno ili gasovito, industrijski se dobija spajanjem ugljohitrata i vode uz upotrebu struje iz obnovljivih izvora. Ono, računajući od proizvodnje do potrošnje, ostavlja neuporedivo manji karbonski otisak od fosilnog goriva.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti