Ministarstvo: Neophodan najširi konsenzus o pitanju energetske tranzicije

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je danas saopštenje povodom različitih inicijativa koje se pominju u javnosti o sprovođenju stručnih rasprava u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora.

Kako stoji u saopštenju, to kako će izgledati energetski miks u narednim godinama i decenijama biti utvrđeno strateškim dokumentima koji će proći široku javnu raspravu jer je proces energetske tranzicije pitanje koje se tiče svih građana i zahteva najširi konsenzus.

U saopštenju se navodi i da je prošle godine stvoren temelj za ovaj proces usvajanjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i da je na osnovu usvojenih zakona u međuvremenu usvojen i značajan broj podzakonskih akata.

Trenutno je u toku izrada najvažnijih strateških dokumenata u oblasti energetike – integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine.

U okviru ovih dokumenata razmatraju se i različiti scenariji energetske tranzicije i ciljevi u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije (OIE) i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Kako je saopšteno, u procesu izrade integrisanog nacionalnog plana razmatraju se različiti scenariji razvoja energetskog sektora u okviru procesa energetske tranzicije koji, između ostalog, uključuju i scenarije sa nuklearnom energijom.

Kroz proces izrade strateških dokumenata analiziraće se kako da Srbija bude energetski bezbedna, a težište u procesu energetske tranzicije biće pre svega na korišćenju potencijala OIE i povećanju energetske efikasnosti.

Svi scenariji biće stavljeni na javnu raspravu kako bi se čuli predlozi svih, uključujući privredu, univerzitete, civilni sektor, građanke i građane, saopštilo je Ministarstvo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti