Mogućnost produbljivanja energetske saradnje između Kipra i Srbije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje saradnje Kipra i Srbije u oblasti energetike, posebno u diversifikaciji izvora snabdevanja gasom, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović inambasador Kipra u Republici Srbiji Dimitrios Teofilaktu.

Tom prilikom ministarka je rekla da je prioritetni zadatak Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike je da osiguraju stabilno i sigurno snabdevanje energentima i što veću energetska nezavisnost.

,,Završetkom Balkanskog toka dobili smo još jedan pravac snabdevanja gasom i postali tranzitna zemlja preko koje gas stiže do Mađarske i centralne Evrope. Ove godine završićemo interkonekciju Srbija-Bugarska kojom ćemo dobiti još jednu rutu snabdevanja i više nećemo zavisiti samo od jednog snabdevača. U saradnji sa Evropskom unijom planirana je i izgradnja nove gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom i zahvaljujući ovim projektima moći ćemo u budućnosti da računamo i na gas iz Istočnomediteranskog gasovoda u čijoj izgradnji Kipar ima veliku ulogu’’, rekla je ministarka Đedović.

Pročitajte još:

Ambasador Kipra u Republici Srbiji Dimitrios Teofilaktu, rekao je da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da Kipar pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. On je istakao da Kipar može da podeli sa Srbijom svoja iskustva u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije s obzirom da je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je pokrenula programe postavljanja solarnih panela u domaćinstvima.

Teofilaktu je dodao da je energetski sektor strateški važan za Kipar, posebno u trenucima svetske energetske krize, i da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti diversifikacije snabdevanja gasom.

„Za Kipar je veoma važna izgradnja Istočnomediteranskog (East-Med) gasovoda koji će povezati gasne resurse istočnog Mediterana sa Bugarskom i Grčkom, preko Kipra, i poboljšati evropsku sigurnost snabdevanja gasom kroz diversifikaciju izvora i pravaca’’, rekao je ambasador.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti