Olakšana procedura za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca

Foto-ilustracija: Pixabay (markusspiske)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izrazila je očekivanje da će, nakon donošenja nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu, biti utrostručen broj onih koji zbog olakšane procedure i proširenih listi mogu da ostvare taj status.

“Ranije je u proseku približno 68.000 najsiromašnijih građana koristilo olakšice za struju i gas, a očekuje se da će taj broj biti tri puta veći pošto je procedura pojednostavljena, uključeno je daljinsko grejanje i proširena lista onih koji mogu da ostvare olakšice”, rekla je ministarka gostujući na RTS-u.

Prema njenim rečima za ovu godinu je izdvojeno četiri milijarde dinara za ovu namenu, u januaru je povlastice dobilo 55.000 najugroženijih građana, a u februar je za 7.000 bio veći broj korisnika u odnosu na prethodni mesec, navodi se u saopštenju.

Ministarka je istakla da je to i dalje nedovoljan broj s obzirom na to da je obezbeđen novac koji bi pokrio 190.000 korisnika, pri čemu je uputila apel lokalnim samoupravama da pomognu građanima da ostvare pomenuti status jer je procedura jednostavna.

Pročitajte još:

“Proširen je kriterijum za ostvarivanje statusa ugroženog kupca, tako da mogu da se prijave i građani sa većim primanjima i seoska domaćinstva. U Beogradu je podneto približno 2.000 zahteva, a iz lokalnih samouprava najviše ih je iz Novog Pazara, Sombora, Užica, Vranja, Leskovca i Loznice”, dodaje ona.

Đedović je naglasila da Ministarstvo, u saradnji sa lokalnim samoupravama, nastavlja sa subvencijama za energetsku efikasnost, kao i da je do sada taj program sproveden na 20.000 domaćinstava, gde je uloženo približno 2,6 milijardi dinara.

Ministarka je ukazala na to da je obezbeđeno dodatnih 70 miliona evra i da će novi javni poziv biti objavljen pre kraja leta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti