UNDP partner Ministarstvu na unapređenju energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti

Foto-ilustracija: Pixabay (nattanan23)

O produbljivanju saradnje u oblasti energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, razgovarala je sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakupom Berišom.

Prema rečima ministarke, Srbija je čvrsto opredeljenja za proces tranzicije energetskog sektora u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva.

,,Osim toga što pružamo subvencije domaćinstvima kako bi unapredili energetsku efikasnost stambenih objekata u kojima žive, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora. Zajedno sa UNDP realizujemo važan projekat energetske sanacije 27 zgrada centralne vlasti u kojima ćemo povećati udobnost i značajno smanjiti finansijske izdatke i povećati ekološke standarde’’, rekla je ministarka Đedović.

Kako ministarka navodi, u toku je prva faza projekta u okviru koje se izrađuju energetski sertifikati za izabranih 27 zgrada, zatim se izrađuju detaljni energetski pregledi i priprema tehničke dokumentacije za dobijanje rešenja o odobrenju izvođenja radova.

Pročitajte još:

,,Neophodno je da ubrzamo energetske preglede i druge procedure kako bismo do kraja leta, kako smo i planirali, krenuli u izvođenje radova čija je vrednost 40 miliona evra’’, rekla je ministarka.

Podsetila je i na to da je u saradnji sa UNDP završen projekat uvođenja i primene sistema energetskog menadžmenta u opštinama kao i promovisanje ulaganja u energetsku efikasnost u javnim zgradama i opštinskim službama.

„Uspostavili smi podsticajni pravni okvir za uvođenje i efikasan rad sistema energetskog menadženta i sa 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji i potpisali povelju o energetskoj efikasnosti sa ciljem podizanja javne svesti i kapaciteta za primenu sistema energetskog menadžmenta i povećanje investicija u energetsku efikasnost’’, rekla je ministarka Đedović.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš ukazao je na kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike tokom koje su smanjene barijere za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji. Istakao je dobre rezultate u uvođenju sistema energetskog menadženta i promovisanju energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti