Svetski dan energetske efikasnosti, uštede uz subvencije države

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetski dan energetske efikasnosti, koji se obeležava danas, ima za osnovni cilj podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti.

Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije’’. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri puta veća u odnosu na zemlje EU, a dva puta u odnosu na zemlje regiona. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Ministarstvo rudarstva i energetike od 2021. godine realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti.

Pročitajte još:

Povodom Svetskog dana, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da građani mogu da dobiju subvencije do 50 odsto ukupne vrednosti izvođenja radova na termičkoj izolaciji zidova, zameni stolarije, starih kotlova kao i za ugradnju solarnih panela.

,,Do danas su ovim programom obezbeđene subvencije za više od 20.000 domaćinstava dok je u 130 jedinica lokalne samouprave potpisano oko 14.000 ugovora. U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa u narednim godinama, gde očekujemo da će subvencije dobiti još 80.000 domaćinstava”, poručila je ministarka Đedović.

Osim stambenih objekata, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora. U prethodnom periodu završeno je 107 projekata energetske rehabilitacije škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština u kojim su smanjene emisije ugljen-dioksida za 13.000 tona godišnje.

Kako bi se smanjili troškovi građanima, dao doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema, Ministarstvo će i u narednom period nastaviti da realizuje programe.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti