Za unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini obezbeđeno 16 miliona evra

Foto-ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

Ugovor o kreditu između Pokrajinske vlade i EBRD, namenjen za unapređenje energetske efikasnosti u 80 javnih objekata u Vojvodini, koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti, potpisali su Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Kredit u iznosu od 12 miliona evra, namenjen je za finansiranje unapređenja energetske efikasnosti u obrazovnim, zdravstvenim, sportskim, kulturnim i administrativnim objektima u Vojvodini, što će omogućiti značajne uštede za grejanje i električnu energiju, navodi se na sajtu pokrajinske Vlade.

Pored Ugovora o kreditu, potpisan je i Ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od dva miliona evra.

Prema rečima Predsednika Pokrajinske vlade, ovo je važan posao za Vojvodinu, čime su obezbeđena sredstva za investicije za oblast koja je među najvažnijima i na globalnom nivou.

Pročitajte još:

,,Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo i četiri miliona evra tokom prošle godine za ovu namenu – za devet objekata – u Vrbasu, Subotici, Apatinu, Novom Kneževcu. Sa tim sredstvima, Pokrajinska vlada investiraće ukupno 16 miliona evra u ovu važnu oblast – za podizanje energetske efikasnosti’’, izjavio je Mirović.

Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnog osvetljenja.

Predsednik Pokrajinske vlade istakao je da je reč o povoljnom kreditu.

„Ovaj ugovor početak je saradnje Pokrajinske vlade i pokrajinskih institucija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. U planu je saradnja sa EBRD i na drugim projektima’’, rekao je Mirović.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan, istakao je posvećenost, odgovornost i kapacitet Pokrajinske vlade.

,,Ovo je veliki i važan posao za Pokrajinu Vojvodinu jer će ova investicija obezbediti kvalitetniji vazduh i bolje uslove života, a vrlo brzo će se isplatiti’’, izjavio je direktor Mateo Kolanđeli i istakao veliku ulogu Evropske unije, koja je obezbedila donaciju u iznosu od dva miliona evra.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti