Kampanja ,,Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju“ građanima nudi praktične savete

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli su kampanju pod nazivom ,,Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!’’, sa ciljem informisanja građana putem medija i društvenih mreža o značaju energetske efikasnosti. Posebna pažnja usmerena je na unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima, posebno ona koja žive u stambenim zgradama.

Građanima će biti dostupni praktični saveti, čijim pridržavanjem mogu da smanje svakodnevnu potrošnju energije.

Saveti obuhvataju konkretne korake koje je potrebno preduzeti, kao što je kupovina kućnih uređaja na osnovu njihovog energetskog razreda ili podešavanje temostata bojlera na temperaturu zagrevanja vode do 60 stepeni, ali i šire objašnjenje koliko se energije štedi na taj način, a koliko energije određeni uređaj uobičajeno troši bez preduzetih mera štednje.

Pročitajte još:

Za više informacija o kampanji i savetima pogledajte OVDE.

Prema podacima Ministarstva, prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća je za 30 kilovat-časova po metru kvadratnom u odnosu na prosek u Evropskoj uniji, dok je potrošnja primarne energije po društvenom proizvodu, merena prema kupovnoj moći, veća za skoro 90 odsto.

U periodu do 2030. godine očekuje se da se smanji finalna potrošnja energije za oko 10 odsto, dok je trenutna finalna potrošnja oko 50 odsto. Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 odsto ovog cilja, navodi se na sajtu Ministarstva.

Kampanja je pokrenuta u okviru petogodišnjeg projekta ,,Bolja energija’’, koji realizuje USAID u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti