Značajna sredstva Grada Valjeva opredeljena za ekologiju

Foto: Wikipedia/Guerberj

Budžetom Grada Valjeva za 2023. godinu, milion dinara opredeljeno je za stručno usavršavanje, razvoj ekološke svesti, ekološko obrazovanje stanovništva i javne tribine u cilju popularizacije zaštite životne sredine.

Pored toga, sredstva u iznosu od 2.500.000 dinara opredeljena su za izradu Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha za 2023. godinu, izradu Akcionog plana poboljšanja kvaliteta površinskih voda, izradu Godišnjeg izveštaja za vazduh za 2022. godinu, finansiranje projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine putem konkursa, kao i izradu Lokalnog registra zagađivanja životne sredine, navodi se u Odluci Budžeta.

Za izgradnju kontejnerske kotlarnice na gas i vrelovod za priključenje objekata u Novom naselju – Osnovna škola, obdanište, Dom zdravlja, Parohijski dom i drugo, izdvojeno je 22.000.000 dinara.

Sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara koristiće se za potrebe praćenja parametara kvaliteta vazduha, monitoring voda, monitoring buke, monitoring zemljišta i iznenadne ekspertize kontrole kvaliteta životne sredine.

Pročitajte još:

Budžetom je obuhvaćena i realizacija Programa upravljanja zaštićenim područjem, predeo izuzetnih odlika ,,Klisura reke Gradac’’, za šta je izdvojeno 2.000.000 dinara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Schimmeck)

Kada je reč o upravljanju otpadnim vodama i kanalizacionoj infrastrukturi, izdvojena su sredstva u iznosu od 48.200.000 dinara, koja će biti iskorišćena za projektovanje i izgradnju kišne i fekalne kanalizacione mreže i stručni nadzor.

Za upravljanje ostalim vrstama otpada, 500.000 dinara namenjeno je za aktivnosti na uklanjanju divljih deponija, zatim 8.200.000 dinara za kapitalne subvencije ,,EKO TAMNAVA’’ i 22.500.000 dinara za subvencije JKP ,,Vidrak’’ za nabavku kamiona smećara.

Takođe, za realizaciju projekta ,,Smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora zamenom kotlova u domaćinstvima na ekološki prihvatljiv energent na teritoriji grada Valjeva’’, izdvojeno je ukupno 21.600.000 dinara.

Sredstva u ukupnom iznosu od 51.000.000 dinara, namenjena su za realizaciju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Za realizaciju projekta ,,Unapređenje energetske efikasnosti i unapređenje termotehničkih sistema i termičkog omotača Istorijskog arhiva u Valjevu“, planirana su sredstva u iznosu od oko 7.100.000 dinara.

Planirana su i sredstva u iznosu od 40.000.000 dinara u vidu tekućih subvencija JKP ,,Toplana’’ za nabavku energenata.

Za podršku sprovođenja poljoprivredne politike u lokalnoj zajednici – Aproprijacija izdvojeno je 3.000.000 dinara i to za nabavku protivgradnih raketa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti