Podrška Švajcarske za projekte u oblasti energetske efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Saradnja Srbije i Švajcarske u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE) glavna je tema sastanka Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike i ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida.

Đedović je podsetila na to da je Švajcarska godinama jedan od najvećih donatora Srbiji, uz ocenu da možemo biti zadovoljni i napretkom naše ekonomske saradnje.

“Za nas je posebno značajna podrška Švajcarske za projekte u oblasti energetske efikasnosti jer doprinosi našoj energetskoj sigurnosti i nezavisnosti”, naglasila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Ona je podsetila na to da je prošle godine uspešno završen projekat u okviru kojeg je urađena energetska sanacija deset osnovnih škola i četiri predškolske ustanove u Užicu, Paraćinu, Vrbasu i Kruševcu u kojima su poboljšani uslovi rada za više od 5.600 korisnika.

Pročitajte još:

Takođe, kako je navela, uz podršku Švajcarske izgrađene su nove toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru, dok će radovi na novoj toplani u Majdanpeku početi sredinom ove godine.

U razgovoru je istaknuto da Švajcarska donira više od osam miliona evra za projekat korišćenja OIE u sistemima daljinskog grejanja u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se koristiti toplotne pumpe, solarna i geotermalna tehnologija.

Šmid je konstatovao da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i da Švajcarska opredeljuje značajna sredstva za projekte podsticanja energetske efikasnosti, koji doprinose naporima Srbije u borbi protiv klimatskih promena.

“Švajcarska je veoma važan trgovinski partner Srbije u okviru mehanizma EFTA i poslednjih godina je jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima u Srbiju”, ukazao je ambasador.

Posebno je značajno to što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika, precizirao je on i objasnio da su novim programom saradnje sa Srbijom do 2025. definisani ključni segmenti među kojima su, između ostalog, klimatske promene i održivi urbani razvoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti