Potpisan memorandum sa USAID-om o edukaciji u energetskoj efikasnosti

Foto-ilustracija: Pixabay (ColiN00B)

Memorandum o razumevanju u cilju zajedničkog rada na unapređenju energetske efikasnosti u Republici Srbiji potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktorka misije USAID u Republici Srbiji Bruk Ašam.

Potpisivanju memuranduma u Muzeju Nikole Tesle prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristofer Hil.

Ovo je ujedno i početak zajedničkog programa edukacije stanovništva o energetskoj efikasnosti. Zajednička edukativna kampanja osmišljena je tako da kroz praktične savete o načinima uštede pomogne domaćinstvima da smanje potrošnju energije i uštede novac. Kao inspiracija za program korišćen je lik Nikole Tesle.

„Saradnjom sa USAID-om na projektu „Bolja energija“ radićemo na tome da energetsku efikasnost dodatno ustoličimo kao „novi izvor energije“, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize. Stimulativne mere Vlade u pogledu racionalne upotrebe energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam odsto, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine. Na taj način, pravo na popust ostvarilo je skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu. Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata“, naglasila je ministarka Đedović, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

USAID-ov program „Bolja energija“, vredan 10 miliona dolara, pokrenut je krajem 2021. godine i fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Program se već provodi u više gradova širom Srbije, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

Foto-ilustracija: Pixabay (analogicus)

Pozdravljajući partnerstvo USAID-a i Ministarstva rudarstva i energetike, ambasador Hil je rekao da ne može da zamisli bolje mesto niti bolji trenutak za formalizaciju partnerstva  u energetici, od muzeja Nikola Tesla u godini kada obeležavamo 80 godina od smrti velikog naučnika.

“Nikola Tesla je čovek koji nas i danas inspiriše ne samo kroz doprinos nauci, već i načinom na koji je približio naše dve zemlje. Uveravam vas da ćemo u budućnosti snažno raditi na jačanju partnerstva sa Srbijom“, istakao je ambasador Hil.

U Srbiji se u domaćinstvima, javnom i komercijalnom sektoru utroši oko 50 odsto finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po m2 godišnje oko dva puta je veća od proseka u zemljama članicama EU. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se u ovom segmentu potrošnje energije sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru. Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 odsto ovog cilja. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama. 

Energetska tranzicija je tranzicija čitavog društva, a ne samo njegovih segmenata. U sredini energetske tranzicije su građani, koji su glavni potrošači energije. Edukacija i informisanje građana, kao i izgradnja kapaciteta za energetsku efikasnost na svim nivoima, uspostavljanje održivog mehanizma finansiranja i kreiranje programa sigurnosne mreže za one kojima je potrebna, suštinski su delovi za uspešnu energetsku tranziciju“, izjavila je Lena Bratić, direktorka USAID-ovog  projekta „Bolja energija“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti