Intenzivne aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Radnoj grupi za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha, predsedavala je premijerka Ana Brnabić, a tom prilikom usaglašeni su naredni koraci kako bi ovaj problem bio rešen u najkraćem roku.

Predsednici Vlade predstavljen je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa Akcionim planom, u kojem je kao osnovna tačka navedeno neophodno smanjenje emisija u sektoru energetike, stacionarnih postrojenja za sagorevanje, saobraćaja, velikih industrijskih postrojenja i poljoprivrede.

Ukupni investicioni troškovi za sprovođenje ovog programa iznose približno 2,6 milijardi evra, precizirala je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, dok je za sprovođenje Akcionog plana od 2022. do 2026. godine potrebno izdvojiti oko 2,1 milijardi evra.

Pročitajte još:

Radna grupa konstatovala je da akcenat mora biti na zameni uređaja za grejanje gde god je to moguće, a naročito u najvećim i najzagađenijim gradovima, širenje mreže povezivanja na daljinsko grejanje, dok će Ministarstvo za javna ulaganja podsticati građane koji nemaju te mogućnosti da se greju na manje zagađujuće načine jer će, kako je rečeno na sastanku, u suprotnom biti teže rešiti problem zagađenja.

Članovi Radne grupe su konstatovali da je na gradskim ulicama mali broj eko-vozila i automobila sa ugrađenim katalizatorom i da taj broj treba povećati.

Tokom sastanka, zaključeno je da je veoma važno da državne institucije i lokalne samouprave intenzivno rade na sprovođenju aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i da se javnom medijskim kampanjama informiše o značaju primene odgovarajućih energenata za grejanje poput peleta, biomase i drugo u borbi protiv zagađenja vazduha.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti