U 2022. vazduh u Srbiji bio je veoma zagađen, u Užicu čak 160 dana

Foto-ilustracija: Pixabay (ArtisticOperations)

U izveštaju koji je objavila Nacionalna ekološka asocijacija predstavljena je analiza nivoa aerozagađenja u Republici Srbiji u 2022. godini.

Vazduh u zonama Srbija i Vojvodina u 2022. godini bio je prekomerno zagađen, uzimajući u obzir da je u gradovima i opštinama bila dominantno treća kategorija prema zakonskim odredbama. Prekomerno zagađen vazduh (treća kategorija), prema Zakonu o zaštiti vazduha, jeste onaj gde je preko 35 dana postojalo prekoračenje srednjih dnevnih koncentracija PM10 čestica.

U Užicu je zabeleženo 160 dana prekoračenih srednjih dnevnih graničnih koncentracija PM10 čestica, u Popovcu 146, u Valjevu 144, a u Novom Pazaru 141 dan.

Ovakva prekoračenja ukupno su zabeležena na 33 lokacije u Srbiji, od čega je preko 10 zabeleženo samo na lokacijama u Beogradu. Vazduh je u Zemunu bio zagađen najveći broj dana, čak 105, dok je najmanje zagađena opština bila Vračar sa 38 dana.

Pročitajte još:

Granične vrednosti za srednje godišnje koncentracije PM2.5 suspendovanih čestica takođe su prekoračene u mnogim mestima, kao i za PM10 u Novom Pazaru, Užicu, Valjevu, Smederevu ali i u Pirotu, Lazarevcu, Čačku, Kosjerići i Nišu, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o prekoračenju broja srednjih časovnih koncentracija sumpor dioksida (SO2), u Boru je takođe bio prekomerno zagađen vazduh, i to 39 sati od propisanih 24. U izveštaju se napominje da topionica ne radi od maja meseca.

Zbog prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija prizemnog ozona (O3), prekomerno zagađen vazduh zabeležen je i na Kopaoniku, Kameničkom Visu, kao i u Kragujevcu.

Publikacija Instituta za zdravstvene efekte iz septembra 2022. godine iznosi podatak da godišnje u Republici Srbiji premine pre vremena 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu.

U Srbiji više od 95 odsto populacije živi u zonama gde srednje godišnje vrednosti najopasnijih čestica, PM2.5, prelaze vrednost preporučenu od Svetske zdravstvene organizacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti