Kvalitet vazduha u Beču

Foto: Eurocomm PR

Prošla 2022. godina je bila pozitivna u pogledu kvaliteta vazduha u austrijskoj prestonici. Samo tri od ukupno 13 stanica su zabeležile povišene vrednosti u merenju zagađenja vazduha tokom cele godine od kojih je jedna stanica izmerila prekoračene granične vrednosti u dva dana.

U Austriji je dozvoljeno maksimalno 25 dana sa prosečnim dnevnim vrednostima preko 50 mikrograma po kubnom metru. Prvog dana nove godine pet stanica za merenje je zabeležilo prekoračenja graničnih vrednosti čestica PM10 što je prouzrkovano vatrometom i vremenskim prilikama bez vetra i uobičajno je za taj dan u godini.

Od 2019. godine je kvalitet vazduha u Beču u skladu sa vrednostima Evropske unije. U 2020. godini koju je obeležila pandemija koronavirusa vrednosti se dodatno smanjuju zbog ograničenja kretanja, a pozitivni trendovi se nastavljaju u naredne dve godine.

Pročitajte još:

U 2022. godini sve stanice su izmerile godišnje granične vrednosti koncentracije PM10 čestica između 14 i 17 mikrograma po metru kubnom (granična vrednost: 40 µg/m³) i PM 2,5 čestica između devet i 12 mikrograma po metru kubnom (granična vrednost: 25 µg/m³).

„Vazduh u našem gradu je danas bolji nego kada smo mi bili deca. Mnogo je postignuto u poslednjih 15 godina po pitanju kvaliteta vazduha kroz lokalne, državne i evropske mere“, izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

Izvor: Eurocomm PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti