Počinje energetska sanacija škola i vrtića u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Širom Srbije radi se rekonstrukcija i adaptacija škola i predškolskih ustanova. Vredni majstori rade izolacije fasada, termoizolacije krovova, zamenu vrata i prozora, kao i sanaciju sistema za grejanja i zamenu grejnih tela.

U opština Kuršumlija, trenutno se rekonstruiše Predškolska ustanova “Sunce”. Vojimir Čarapić, predsednik opštine kaže da će se adaptacijom predškolske ustanove stvoriti mnogo bolji i kvalitetniji uslovi za boravak najmlađih stanovnika.

“Realizacijom ovog projekta, poboljšaćemo uslove za našu decu koja će se osećati mnogo bolje i prijatnije. Osim toga, doprinećemo očuvanju zdravije životne sredine i uštedi energije i to od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od primenjenih mera”, naglašava Čarapić, prenose Južne vesti.

U Vranju će se raditi unapređenje energetske efikasnosti zgrade Vrtića “Pčelica”. Prema rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića, pre dve godine, uz pomoć koju dodeljuje Ministarstvo rudarstva i energetike, rekonstruisan je vrtić “Bambi”, a prošle godine vrtić “Dečija Radost”.

U Užicu je završena energetska sanacija vrtića “Poletarac”, što će, osim boljih uslova za boravak dece i zaposlenih, znatno uticati na uštedu energije i smanjenje aerozagađenja. U ovom gradu se radi i sanacija tri osnovne škole i očekuje se da će radovi biti gotovi do 1. septembra 2022. godine. 

“Za energetsku sanaciju Prve osnovne škole Kralja Petra II, Užice je na javnom pozivu u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave dobilo 30 miliona dinara, dok je iz budžeta grada izdvojeno još 26 miliona dinara. Pored značajno boljih uslova za učenike i zaposlene, energetskom sanacijom i rekonstrukcijom dobićemo i mnogo lepši objekat u samom centru grada”, rekao je Miodrag Petković, član Gradskog veća za budžet i finansije.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike, putem javnog poziva, dodelilo je 1,1 milijardi dinara za projekte povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima. U 38 gradova i opština sanacija će biti urađena na osnovnim školama, zgradama opština, domovima kulture, vrtićima, fakultetima, centrima za socijalni rad.

Subvencije su dodeljene za projekte u: Trgovištu, Niškoj Banji, Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Kraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Kragujevcu, Kuli, Priboju, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Smederevu, Kniću, Kikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Krupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti