Ugalj ostaje energent broj jedan za proizvodnju struje u Nemačkoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

Nemačka je imala velike planove kada je reč o prestanku upotrebe uglja i nuklearne energije. Međutim svetska energetska kriza i plan da se smanji zavisnost od ruskog gasa dovodi do toga da je posla potražnja za ugljem. Tako je tokom prošle godine ugalj u Nemačkoj ponovo postao jedan od najvažnijih energenata za proizvodnju električne energije.

Prema saopštenju njihovog Zavoda za statistiku udeo struje iz termoelektrana porastao je u odnosu na 2021. za 8,4 odsto, odnosno na jednu trećinu (33,3 odsto). 

Porast potrošnje doprineo je i da se amortizuje oštar pad proizvodnje struje u elektranama na gas zbog rata u Ukrajini, kao i pad proizvodnje u nuklearkama pošto Nemačka planira u potpunosti da se odrekne nuklearne energije, prenosi agencija dpa.

Druga po značaju bila je energija vetra, čiji je udeo, posle 2021. u kojoj je bilo relativno malo vetrovitih dana, porastao za 9,4 odsto na nešto manje od jedne četvrtine (24,1 odsto).

Prema objavljenim podacima u prošloj godini više od polovine struje u mreži (53,7 odsto) proizvedeno je pomoću konvencionalnih energenata kao što su ugalj, gas i nuklearna energija.

Ipak, zbog smanjene proizvodnje i nuklearnim i gasnim elektranama, udeo konvencionalnih energenata je bio 8,7 odsto manji nego 2021.

Pročitajte još:

Učešće obnovljivih energija poput vetra, solarne energije i biogasa poraslo je, s druge strane, za 7,3 odsto na ukupno 46,3 odsto. Tome je doprineo i značajan porast udela solarne energije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemačka je prinuđena da prirodni gas za proizvodnju struje nabavlja skoro isključivo iz uvoza, dok je, kad je reč o uglju, manje zavisna.

Nuklearna energija je zbog odluke Berlina da potpuno napusti tu tehnologiju bila zaslužna za samo još 6,4 odsto proizvedene struje, a još je 2021. taj udeo bio 12,6 odsto.

Ukupno je u Nemačkoj prošle godine proizvedeno i u mrežu pušteno 509 milijardi kilovatsati struje, što je 1,9 odsto manje nego 2021.

Nemačka je 2020. godine donela zakon kojim je planirano da to 2038. prestane sa radom poslednja termoelektrana na ugalj u ovoj zemlji. Tada je odlučeno da će ulagati u energetsku tranziciju i da će se fokusirati na obnovljive izvore energije

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti