Nemačka u pogon vraća ugašene elektrane na ugalj

Foto-ilustracija: Unsplash (Dominik Vanyi)

Svetska energetska kriza i plan članica Evropske unije da smanji zavisnost od ruskog gasa dovodi do toga da raste globalna potražnja za ugljem. Iako je tokom prošle godine čak polovina evropskih elektrana na ugalj je bila zatvorena, po svemu sudeći sada se vraćamo se nekoliko koraka unazad. Mnoge termoelektrane na ugalj, koje nisu u funkciji, ponovo počinju sa radom. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorava da bi potražnja za ugljem uskoro mogla da dostigne najveći nivo u istoriji.

U Nemačkoj je već u pogon puštena termoelektrana “Mehrum” i to nakon izmena zakona koji omogućava ponovno aktiviranje već zatvorenih elektrana na ugalj i naftu.

Termoelektrana “Mehrum”, snage 690 megavata, zvanično je prestala sa radom prošle godine u decembru, ali ona je bila deo mreže “rezervne energije”, tj. može se aktivirati u slučaju nužde.

Iz Vlade Nemačke poručuju da se “gasna kriza ne sme pretvoriti u krizu snabdevanja električnom energijom” i “da treba odustati od gasa gde god je to moguće”.

Očekuje se da će uskoro ponovo u rad biti puštene i druge termoelektrane na ugalj.

Nemačka je 2020. godine donela zakon kojim je planirano da to 2038. prestane sa radom poslednja termoelektrana na ugalj u ovoj zemlji. Tada je odlučeno da će ulagati u energetsku tranziciju i da će se fokusirati na obnovljive izvore energije

Tako su nedavno usvojili paket zakona koji omogućavaju brži razvoj eksploatacije, pre svega energije vetra.

“Novi zakon ciljani udeo struje iz obnovljivih izvora sada postavlja na najmanje 80 odsto u kompletnoj proizvodnji 2030. Prethodno, Nemačka je ciljala da to bude nešto manje od polovine”, prenosi agencija dpa.

Prema novim propisima, pokrajine će morati da određuju zemljište na kom će biti postavljane vetroturbine, što će ubrzati ispunjenje zacrtanih ciljeva.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti