Holandija i Nemačka najavljuju zajedničku eksploataciju gasa u Severnom moru

Foto-ilustracija: Pixabay (catmoz)

Holandija i Nemačka će zajedno eksploatisati gas u Severnom moru, a proizvodnja se očekuje 2024. godine, saopštila je holandska vlada. 

Sa holandske strane, dozvole za početak bušenja izdao je državni sekretar Johanes Aleksander Vijlbrif u sredu (1. juna).

Nakon što je holandska kompanija za trgovinu prirodnim gasom GasTerra odbila da se povinuje zahtevu Kremlja da plati gas u rubljama zbog straha od kršenja sankcija EU, Gasprom je najavio da će prekinuti isporuku gasa Holandiji 31. maja. Iz tog razloga Holanđani žele da se proces bušenja gasa iz Severnog mora ubrza.

Međutim, sa nemačke strane, država Donja Saksonija, koja je prošle godine odlučila da ne izdaje dozvole za projekte, „sada donosi drugačiju odluku zbog rata u Ukrajini“, saopštilo je holandsko ministarstvo.

Na platformi će biti primnjeni određeni ekološki standardi nakon što su ekolozi izrazili zabrinutost zbog ovog projekta – platforma će biti uklonjena iz lokalnog mrestilišta ostriga, a voda koju budu ispuštali tokom proizvodnje biće filtrirana.

U toku je i izgradnja cevovoda kako bi se gas dopremao na obalu.

Izvor: EURACTIV.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti