EU nije sprovela procenu uticaja smanjenja ruskog gasa, postignut dogovor o delimičnoj zabrani uvoza nafte

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija je umesto sprovođenja procene ekonomskog uticaja svojih namera, da smanji uvoz ruskog gasa za dve trećine do kraja godine, sprovela ,,simulaciju’’ u svojoj prolećnoj ekonomskoj prognozi kojom se razmatra uticaj naglog zaustavljanja uvoza ruskog gasa, prenosi EURACTIV. Sprovođenje procene smanjenja ruskog gasa, trebalo je da bude prvi korak Evropske unije u nameri da u potpunosti ukloni uvoz ruskog gasa do 2027. godine.

Potparol Komisije izjavio je bi postepeno smanjenje za dve trećine bilo znatno lakše u odnosu na nagli prekid uvoza ruskog gasa, zato što bi firme i potrošači imali vremena da se pripreme. Takođe, dodaje da bi vlade mogle da obezbede kritičnu infrastrukutru za alternativni uvoz.

Nemačka je od početka rata u Ukrajini smanjila svoje oslanjanje na uvoz ruskog gasa, koji je do tada iznosio više od polovine ukupnog uvoza gasa, za oko 35 odsto. Pored toga, Berlin ima u planu da dodatno smanji uvoz na 30 odsto ukupnog uvoza gasa, do kraja godine. Ipak, razlog smanjenja do kojeg je do sada došlo, jednim delom je i smanjena potražnja nemačke industrije. Klaudija Kemfert, šef odeljenja za energetiku, transport i životnu sredinu u Nemačkom institutu za ekonomska istraživanja, navodi da potražnja za gasom svakako neprestano opada, do 10 odsto u industriji i to samo u prvim mesecima rata, zbog naglog porasta cene gasa.

Zabrani uvozu gasa usprotivile su se nemačke kompanije zato što, kako navodi Mark S. Tenbieg izvršni direktor Nemačkog udruženja za mala i srednja preduzeća, čak i ako bi se pronašla altenrativa uvozu ruskog gasa, embrago na gas ne samo da bi kratkoročno doveo do značajnih dodatnih opterećenja za nemačku privredu, već bi doveo i do kompenzacionih zahteva od strane kompanija. Dodaje, da nije moguće da se u roku od nekoliko meseci reši ono što je decenijama dovelo do energetske zavisnosti.

Italija bi mogla da bude još teže pogođena, zbog njenih energetskih i ekonomskih veza sa Moskvom, izjavio je komesar za privredu i bivši premijer Paolo Đentiloni. 

Nakon nekoliko nedelja intenzivnih razgovora, lideri Evropske unije uspeli su da postignu politički dogovor o uvođenju delimične zabrane ruske nafte. Postignut dogovor znači da će uvoz nafte morskim putem biti zabranjen do kraja godine, ali da će iz zabrane biti izostavljena nafta koja se prenosi naftovodom. Prvobitnom predlogu Evropske komisije, da se u potpunosti zabrani uvoz ruske nafte, usprotivila se Mađarska zbog toga što u značajnoj meri zavisi od nje.

Kada je reč o Srbiji, novi ugovor o isporuci gasa sa Rusijom biće potpisan na tri godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On dodaje da će se cena za taj gas obračunavati na osnovu „naftne formule’’. Naftna formula je obračunavanja cene gasa na način da se u trenutku obračuna cene gasa prati cena nafte od pre devet meseci.

,,Mi smo se plašili da ćemo da dobijemo ponudu 70 odsto „berzanske formule“, a 30 odsto „naftna formula“, do onih najoptimističnijih očekivanja 80-20 za „naftnu formulu“. Dobili smo ono što je mnogo bolje od svih naših nadanja, a to je 100 odsto „naftna formula“. U ovom trenutku, na primer, sa formulom 80-20 za naftnu cena gasa je 545 dolara“,  izjavio je predsednik Vučić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti