Britanska Kolumbija uvodi popuste za kupovinu ekoloških vozila

Foto-ilustracija:Hybrid car photo created by frimufilms – www.freepik.com

Vlade širom sveta služe se raznim metodama kako bi podstakle kupovinu ekoloških vozila – od besplatne registracije, parkiranja i putarina do subvencija i popusta za kupovinu vozila. Potonje mere čine se najdelotvornijim, budući da su cene vozila sa smanjenim emisijama štetnih gasova još uvek nepristupačne velikom broju ljudi.

Vlada Britanske Kolumbije stoga je uvela program popusta za kupovinu ekoloških vozila, kako bi ona postala pristupačnija građanima sa nižim prihodima, piše Canada’s National Observer (CANNO).

U saopštenju Ministarstva energetike, rudarstva i inovacija sa niskim sadržajem ugljenika navodi se da se maksimalni pokrajinski popust za kupovinu električnih vozila, hibridnih vozila sa velikim dometom ili vozila sa gorivnim ćelijama penje sa nekadašnjih 3.000 na 4.000 dolara. Kada je reč o plug-in hibridima nižeg dometa, popust se sa 1.500 dolara povećava na 2.000 dolara.

Visina popusta koju građani mogu da ostvare zasnivaće se na nivou prihoda, pa će tako pojedinci koji zarađuju do 80.000 dolara godišnje i domaćinstva sa godišnjim prihodima do 125.000 dolara ispunjavati uslove za maksimalni popust.

Građani čiji lični prihodi prelaze 100.000 dolara i domaćinstva sa prihodima iznad 165.000 dolara godšnje neće imati pravo na popust, piše CANNO.

Ipak, oni koji će biti uskraćeni za popust su u manjini, a Ministarstvo energetike navodi da čak 90 odsto stanovnika Britanske Kolumbije ispunjava uslove za popuste. Građani će moći da uštede do 9.000 dolara na kupovini ili zakupu novog električnog vozila jer su im, pored pokrajinskog popusta, na raspolaganju i državne subvencije.

Drastično smanjenje emisija iz saobraćaja do 2035. godine

Imajući u vidu da transport čini 25 odsto emisija gasova staklene bašte u Kanadi, Vada ove zemlje odlučna je da ubrza prelazak na vozila sa nultim emisijama, naročito kada je reč o putničkim automobilima.

Vlada Kanade postavila je novi cilj da do 2035. godine svi putnički automobili i pikap vozila budu sa nultim emisijama, što je pet godina ranije od nekadašnjeg cilja.

Do sada je uloženo preko milijardu dolara u mere koje doprinose uvećanju broja vozila sa nultim emisijama, a kombinacijom investicija i propisa Kanada će nastaviti da pomaže građanima i industriji u procesu prelaska na ekološka vozila, saopštila je kanadska Vlada.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti