Koliko „zeleni“ kilovati uvećavaju račune i pre poskupljenja struje

Foto-ilustracija: Pixabay (mrganso)

Uredba kojom se reguliše naknada za obnovljivu energiju stupila je 1. avgusta na snagu. Pomoćnik ministarke energetike Zoran Ilić izjavio je za RTS da je naknada uvećana sa 0,437 dinara po kilovat-satu utrošene energije na 0,801 dinar. Uvećanje računa za tipskog kupca, koji na mesečnom nivou troši 345 kilovat-sati, biće za 120 dinara.

Vlada je prošle nedelje usvojila Izmene uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača struje za ovu godinu. To znači veću naknadu za obnovljive izvore koja se plaća u računu za struju.

Pomoćnik ministarke energetike Zoran Ilić rekao je da je naknada za obnovljive izvore energije uvećana sa 0,437 dinara po kilovat-satu utrošene energije, na 0,801 dinar.

„Za prosečnog, odnosno tipskog kupca koji na mesečnom nivou troši 345 kilovat-sati, naknada će se sa 150 dinara povećati na 270 dinara. Ukupno uvećanje računa po tom osnovu biće za 120 dinara“, objašnjava Ilić.

Zašto je došlo do poskupljenja

Pomoćnik ministarke energetike ističe da je uvećanje naknade za obnovljive izvore bilo nužno mnogo ranije.

„I prošle godine smo imali povećanje. Iznos u kome je ozbiljno zadužen EPS, jer je bio u obavezi da plaća naknadu za obnovljive izvore energije, blizu je 20 miliona evra“, navodi Ilić.

Prema njegovim rečima, naša zemlja kroz naknade i dobija, jer energija koju plaćamo kroz obnovljive izvore energije je od 90 do 100 evra po megavat-satu.

Srbija uvozi energiju po cenama koje su na tržištu značajno više od 300 evra po megavat-satu. Praktično i to što uzimamo od njih, po tri puta je nižoj ceni, nego što je na berzi“, ističe Ilić.

Cena struje od 1. septembra, inače, biće uvećana za 6,5 odsto.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti