Stiže poskupljenje struje, spremna uredba za ugrožene građane

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve su veći izgledi da će struja za građane da  poskupi te je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nakon predstavljanja predloga integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije

„Bez obzira na to kad bude došlo do povećanja cene električne energije, Ministarstvo rudarstva i energetike je spremilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu, jer smo svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koja ne mogu da plate cenu ni gasa, ni toplotne, ni električne energije. Upravo zbog toga što je potrebno da cene električne energije budu više, spremili smo uredbu kako bismo pomogli onima koji su socijalno ugroženi“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da će se uredba odnositi na veći broj domaćinstava, jer su promenjeni kriterijumi, i ticaće se i toplotne energije.

„Uredbom će plaćati nižu cenu i na taj način smo s jedne strane pomogli domaćinstvima, a s druge strane dali mogućnost Agenciji za energetiku Srbije da, kada dobije zahtev od ‘Elektroprivrede Srbije‘, cenu električne energije poveća. Verujem da će se to ubrzo desiti, ali ne mogu da kažem kada tačno niti za koliko će biti povećanje, jer to ne zavisi od Ministarstva“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara.

Diverzifikacija dobavljača gasa jedini garant bezbednosti

Ministarka rudarstva i eneretike izjavila je da su za Srbiju jedini garanti bezbednosti u gasnom sektoru povezivanje sa državama u regionu i mogućnost nabavke gasa od više različitih dobavljača.

„Srbija ima jednog dobavljača gasa, to je Ruska Federacija, imamo dva pravca, od kojih je jedan, Horgoš, zatvoren za treću stranu koja bi eventualno ponudila gas. To je u prethodnom periodu rezultiralo time da je cena gasa za privredu bila najviša u Evropi, jer smo bili zatvoreni, delom su to interesi lobija. Sada smo počeli da se otvaramo i očekivano je da ima mnogo otpora, napada i komentara. Zaista mislim da je srpski energetski sektor godinama, ne samo poslednjih šest godina, bio zatvoren i velika je šteta što aktuelnu svetsku energetsku krizu dočekujemo sa znatno manje mogućnosti da se borimo nego što smo mogli, da smo ranije završili gasovod Niš-Dimitrovgrad i da smo razgovarali o povezivanju sa drugim državama. To su sve projekti čija izgradnja traje godinu-dve, a ne sto godina. Nismo ulagali ni u nove kapacitete i zato danas uvozimo struju, što nije smelo da se desi“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da će sledeće godine u septembru biti završena interkonekcija sa Bugarskom čime stičemo mogućnost da bar 40 odsto gasa za naše potrebe dobijemo od drugih dobavljača.

„Razgovaramo o izgradnji interkonekcije sa Severnom Makedonijom, šteta je što nismo ranije radili na povezivanju sa Rumunijom i Hrvatskom, koja povećava kapacitet na LNG terminalu na Krku. Treba da iskoristimo svoj položaj i da budemo povezani sa državama u regionu ako hoćemo da budemo bezbedni. Nema povratka na staro, nema zatvaranja srpske energetike“, poručila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti