Cena gasa ponovo iznad 2.000 evra, kako će Evropa dočekati zimu?

Foto-ilustracija: Pixabay (Magnascan)

Gasprom je zaustavio i drugu turbinu gasovoda „Severni tok 1“. Isporuke tim gasovodom Evropi već od juna su na 40 odsto, a sada su prepolovljene. Neizvesnost snabdevanja i sve manje ruskog gasa na evropskom tržištu uzburkali su i berze – gas je u jednom danu poskupeo više od 300 dolara, cena premašuje 2.300 dolara.

Isporuke ruskog gasa u Centralnu i Zapadnu Evropu sve su manje. Ključni gasovod „Severni tok 1“ radi sa tek petinom kapaciteta. A političke tenzije partnera tog gasovoda Rusije i Nemačke se nastavljaju.

Gasprom isporučuje onoliko koliko je moguće. Znamo da su se sada tehničke mogućnosti za pumpanje suzile. Gasprom je bio i ostao pouzdan garant za sve svoje obaveze. Ali ne može da garantuje pumpanje ako se uvozni agregati ne mogu servisirati zbog evropskih sankcija“, kaže Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

„Ne vidimo nikakav tehnički razlog za ovo. Turbina je tu. Servisirana je. Tako da sa naše tačke gledišta ništa ne stoji na putu transporta turbine u Rusiju“, kaže Kristijane Hofman, portparolka nemačke vlade.

Štednja gasa i međusobna ispomoć članica u slučaju nestašica za Brisel je sada prioritet. Grčka je zadovoljna što je izuzeta iz tog kriznog plana jer 70 struje dobija iz gasnih centrala. I Španija i Portugalija su zadovoljne – neće morati da štede 15 odsto gasa već samo sedam zato što sa susedima nisu mnogo povezane gasovodima, ali imaju velike planove.

„Imamo važnu infrastrukturu za regasifikaciju, najvažniju u Evropi. Smatramo da Španija ima priliku da postane čvorište prirodnog tečnog gasa koji ćemo moći da izvozimo i koji može da postane alternativa ruskom gasu za mnoge zemlje Evropske unije„, kaže španski premijer Pedro Sančez.

Nemačka Vlada osuđuje dalje smanjenje isporuka ruskog gasa preko „Severnog toka 1“. Računaju na više gasa koje će dobiti iz pravca Slovačke ali i druge izvore.

„Gas će teći. Opet, imamo druge mogućnosti iz Norveške, iz Holandije i LNG terminala koje gradimo što je brže moguće. Skladišni kapaciteti su popunjeni 65 odsto i biće još popunjeni. Biće gasa, ali ga više neće biti po jeftinijoj ceni. Moramo da uštedimo, a to podrazumeva i ekonomično grejanje“, kaže Robert Habek, ministar ekonomije i energetike Nemačke.

Ali realnost već brine privrednike jer zbog poremećaja u sanabdevanju i visokih cena gasa već prave rezove u poslovanju.

Najveći nemački proizvođači amonijaka smanjuju proizvodnju. To će ugroziti i industriju đubriva, plastike, naftnih derivata, mesa i gaziranih pića, jer im je amonijak sirovina bez koje ne mogu da rade.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti