U Srbiji do kraja godine tri puta više solarne energije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Izmenama propisa stvoreni su uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela. Prema rečima Jovanke Atanacković, državne sekretarke Ministarstva rudarstva i energetike u ovoj godini će Srbija imati tri puta veću proizvodnju električne energije iz solarnih panela zahvaljujući olakšanim procedurama i subvencijama.

Atanackovićeva je podsetila da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

„Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa EPS snabdevanjem i priključi se na mrežu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelja i vrlo je efikasna“, podsetila je Atanackovićeva, navodi se u saopštenju.

Naglasila je da je ova mera važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije, i plaćaju visoku cenu struje, naročito u vremenu globalne energetske krize, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

„Važno je da se istakne da je kupac-proizvođač mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Mi smo, kada stavimo solarne panele, kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou“, rekla je ona.

Navela je da je pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

Foto-ilustracija: Pixabay (Colmkay)

„Do kraja godine očekujemo da ćemo imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela. Građani su prepoznali važnost investicija u OIE. Do sada je zvanično upisan 131 prozjumer u registar i svakoga dana vidimo povećanje tih brojeva, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti. U odnosu na svega 11 megavata solarnih elektrana koje smo imali u prethodnim godinama, zahvaljujući zalaganjima Ministarstva u jednoj godini ćemo utrostručiti proizvodnju električne energije iz solarnih izvora“, rekla je državna sekretarka.

Podsetila je da Ministarstvo daje subvecnije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose država i lokalna samouprava.

„Verujemo da ćemo na taj način dodatno podstaći građane koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru“, zaključila je Atanackovićeva.

Državna sekretarka je rekla da je donošenje strateških dokumenata u energetici važno kako bi se postigla energetska bezbednost uz smanjenje emisije štetnih gasova u narednim decenijama.

„Nedavno smo predstavili prve scenarije Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana koji će doprineti kvalitetnijem i zdravijem životu svih naših građana, uz obezbeđivanje energetske sigurnosti i bezbednosti. Nažalost, Srbija danas ne proizvodi dovoljno energije za sopstvene potrebe i plan predviđa velike investicije u energetski sektor, naročito u OIE, čije kapacitete moramo višestruko da povećamo kako bismo imali stabilnu proizvodnju struje, bez potrebe da je uvozimo. Realizacijom plana do 2030. godine imaćemo 40 odsto manju emisiju štetnih gasova, kao i 40 odsto veće učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije. Bitnu ulogu u tom planu imaju i prozjumeri tako da ćemo i u narednom periodu nastaviti da subvencionišemo građane da postavljaju solarne panele na svoje krovove“, rekla je ona.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti