Osim solarnih panela, za šta još privrednici traže bespovratna sredstva

Foto ilustracija: Pixabay

Početkom juna Ministarstvo privrede pozvalo je mikro i mala preduzeća, preduzetnike i zadruge da konkurišu za sredstva iz programa „Srbija i EU – oprema za privredu“. Država je obezbedila 16 miliona evra bespovratne pomoći, a Evropska unija još 11 miliona.

Kroz ovaj projekat privrednici bespovratno mogu da dobiju do četvrtine ulaganja, ne manje od 500.000 dinara niti više od pet miliona. Njihovo učešće je pet procenata, a ostatak se obezbeđuje kroz kredit ili putem lizinga. Prošle godine za samo mesec dana stiglo je oko 1.000 prijava.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je interesovanje veliko, do sada je oko 300 privrednika podnelo zahteve i veliki broj zahteva je u pripremi.

„Komisije se održavaju svakog dana, ono što banke nama pošalju prethodnog dana obradimo sutradan, zaključno sa jučerašnjim danom 148 privrednika je dobilo rešenje za dodelu sredstava“, rekla je Obradović Jovanović.

Za šta se traži novac

Prema njenim rečima, sredstva se ove godine najviše traže za solarne panele, građevinsku mehnaizaciju, opremu za obradu metala i mašine koje služe za obradu drveta.

„Iznosi su nešto manji nego prošle godine, prosečan iznos bespovratnih sredstava je ispod tri miliona dinara, ove godine smo program ograničili za mala i mikro preduzeća, srednja preduzeća ne učestvuju, pa su iznosi nešto manji“, rekla je pomoćnica ministra.

Dodaje da ima i privrednih subjekata koji traže veće iznose, tako da postoji zahtev za 60 miliona dinara.

Kakva je procedura

Katarina Obradović Jovanović ističe da se ovaj program realizuje na način da se zahtevi podnose kod poslovnih banaka, a nemaju sve banke iste uslove. Sve informacije o programu mogu se naći na sajtu preduzetnistvo.gov.rs.

„Ključna odlika ovog programa, kao i u ranijim programima, je da program zahteva da banke ne uzimaju zalogu na nekretninama, što je važno zato što privredni subjekti često nemaju dovoljno nekretnina i to je prepreka da dođu do povoljnih sredstava“, napomenula je pomoćnica ministra privrede.

Kako bi omogućili da što veći broj privrednika dobije sredstva, ove godine je uveden uslov da oni koji su samo prošle godine koristili sredstva nemaju pravo da konkurišu.

„To je rezultiralo time da u broju privreda otprilike polovina čine klijenti koji nikada nisu koristili podsticajna sredstva a većina njih nije nikad koristila državnu pomoć, to je pozitivan aspekta – širi se krug korisnika“, rekla je ona.

Poziv je otvoren do septembra, a možda će, kako kaže, biti i malo duže.

Možda će biti malo više klijenata od 600, imamo i dve banke koje su nove u programu, tako da će do 800 klijenata moći da dobije sredstva, zaključila je Katarina Obradović Jovanović.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti