Prvi automobil na pedale stiže do kraja godine 

Foto: Twike

Automobil na pedale – mnogima od nas prvo na pamet pada porodica Kremenko i njihovo čuveno prevozno sredstvo. Možda je upravo ovaj crtani film, dizajneru modela Twike 5, i bio inspiracija za kreaciju prvog automobila na pedale.

Za razliku od klasičnih automobila, Twike 5 nema standardni volan već bočne palice koje omogućavaju precizno upravljanje bez zamora čak i na velikim udaljenostima i pri velikim brzinama. Međutim, vozačima ovog modela potrebno je neko vreme da se priviknu na vožnju i skretanje. 

Nemački proizvođač ovaj koncept je nazvao „Human Power Hybrid“. Vozač i suvozač okretanjem pedala asistiraju bateriji koja pokreće električni motor od 70 kW/95 KS.

Što sporije vozite, to je vežba efikasnija. Pri 50 km/h, 10 do 20 odsto pogonske snage može doći snagom mišića.

Ovaj jedinstveni automobil ima dve baterije u opticaju od 18 kWh i 36 kWh, koje omogućavaju autonomiju od 250 i 500 kilometara.

Prema urađenim testovima potrošnja automobila trebalo bi da bude samo 7,3 kWh/100 km. Tome doprinosi aerodinamična karoserija i sama težina vozila koja iznosi 600 kilograma.

Sa velikom baterijom može da dostigne maksimalnu brzinu od čak 190 kilometara na sat, a sa manjom 130 kilometa na sat.

Vozilo je dugačko svega 332 cm i proizvođač planira malu seriju, od 500 automobila, koji će biti dostupni do kraja godine.

Twike 5 predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, a sada se može kupiti po ceni od 39.900 do 49.900 evra.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti