Jesetre na ivici izumiranja

Foto: IUCN

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™, koja predstavlja najmerodavniji globalni prikaz stanja biljnog i životinjskog sveta. IUCN Crvena lista ugroženih vrsta™ je neprocenjiv resurs za usmeravanje akcija očuvanja i donošenja odluka o upravljanju prirodnim resursima. To je najsveobuhvatniji svetski izvor informacija o globalnom statusu očuvanja biljnih, životinjskih i gljivičnih vrsta. Treutno je u okviru IUCN Crvene liste procenjeno 147.517 vrsta, od kojih je ugrožen opstanak za njih 41.459.

Na globalnom nivou, najnovija procena otkriva da su svih 26 vrsta jesetri sada u opasnosti od izumiranja, u odnosu na 85 odsto koliko ih je bilo ugroženo 2009. god. Leptir monarh, poznat po svom spektakularnom godišnjem putovanju od 4.000 kilometara širom Amerike, ušao je na IUCN Crvenu listu kao ugrožen (EN), usled gubitka staništa i klimatskih promena. Dobra vest je da najnovije procene populacije tigra pokazuju blagi porast.

Kada je reč o našem regionu, kao ključni nalaz želimo da istaknemo činjenicu da su sve preživele vrste jesetri sada u opasnosti od izumiranja zbog brana i krivolova. Procene su zasnovane na detaljnim proračunima koji pokazuju da je pad njihove brojnosti u poslednje tri generacije bio brži nego što se mislilo. Jangce jesetra (Acipenser dabrianus) prešla je iz kategorije krajnje ugrožene (CR) u kategoriju izumrle u divljini (EW), 17 vrsta jesetri je sada krajnje ugroženo (CR), tri su ugrožene (EN), a pet označeno kao osetljive (VU) na IUCN Crvenoj listi. Ponovna procena je takođe potvrdila izumiranje vrste iz Kine, Psephurus gladius (EX).

Foto: IUCN

„Već je prošlo vreme da se pojačaju napori u očuvanju jesetri i spreči dalji pritisak na ove migratorne ribe. Pored kontinuiranog krivolova i problema prilova, jednostavno se ne radi dovoljno na očuvanju slatkovodnih staništa. Naprotiv, staništa jesetri su često pod pretnjom usled predloga novih projekata izradnje i izmena na rečnim tokovima u našem regionu,“ rekla je Milica Mišković, saradnik za zaštitu vrsta u IUCN Regionalnoj kancelariji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

„U okviru programa IUCN Save Our Species upravo smo pokrenuli novu inicijativu za očuvanje jesetri na rekama Dunav i Rioni, kako bismo podržali aktivnosti očuvanja na terenu, ali i obavestili i edukovali ljude o ovom alarmantnom statusu preostalih vrsta jesetri, posebno u Gruziji. Današnja ponovna procena dolazi kao oštar podsetnik da ovoj drevnoj vrsti ističe vreme.“

Čuvene po svojoj veličini, sa kritično ugroženom (CR) belugom (Huso huso) koja naraste do osam metara i 1.700 kilograma, jesetra se vekovima prekomerno lovi zbog mesa i kavijara. Uprkos tome što je zaštićena međunarodnim pravom, krivolov i dalje pogađa više od polovine ovih vrsta; jača primena propisa o ilegalnoj prodaji mesa jesetri i kavijara je ključna. Brane utiču na sve vrste jesetri koje migriraju u svoja mrestilišta, dok zagrevanje reka usled klimatskih promena dodatno ometa njihovu reprodukciju. Obnova slatkovodnog ekosistema i izgradnja efikasnih prolaza za ribu, zajedno sa obnavljanjem poriblja, što se već pokazalo efikasnim za vrste kao što je krajnje ugrožena (CR) jadranska jesetra (Acipenser naccarii), ključne su mere za podršku dugoročnom opstanku jesetri u svetu, i kod nas.

Izvor: IUCN

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti