Napravljena “Crvena lista ptica Crne Gore”

Foto-ilustracija: Pixabay

Iz štampe je izašla publikacija „Crvena lista ptica Crne Gore“ koja treba da postane smernica ulaganja u zaštitu prirode, jer tačno govori koja je vrsta i koliko ugrožena, a za koje vrste nemamo dovoljno podataka, da bi ih mogli kategorisati prema ugroženosti. Autori publikacije su Darko Saveljić, Bojana Zeković, Marija Šoškić Popović, Nikola Novović i Jovana Drobnjak.

Ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, je istakla da raduje činjenica da je napravljen prvi korak ka dugo očekivanom cilju, a to je pokretanje institucionalne zaštite ptica koje su, prema međunarodnim kriterijumima, ugrožene ili kojima čak preti izumiranje.

„Moram naglasiti da je ovo prva Crvena lista koja je ikad doneta u Crnoj Gori. One predstavljaju početni korak, a prethode krajnjem cilju, a to je priprema Crvene knjige, tj. naučne studije ugroženih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Cilj zaštite prirode, između ostalog, podrazumeva da očuvamo vrste koje su uobičajene, ali i da sprečimo da ugrožene vrste iščeznu, jer je benefit od biološke raznolikosti nemerljiv“, kazala je ministarka.

Uspostavljanjem prve Crvene liste ugroženih vrsta ptica Crna Gora dobija izuzetno važan instrument koji će omogućiti procenu ugroženosti vrste, na osnovu koje bi se mogle preduzeti aktivnosti ka sprečavanju njenog nestanka.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je kazao da je “Crvena lista ptica Crne Gore” prva urađena u Crnoj Gori i one treba da postanu smernice ulaganja u zaštitu prirode, jer tačno govore koja je vrsta i koliko ugrožena, a za koje vrste nemamo dovoljno podataka da bi ih mogli kategorisati prema ugroženosti.

„Takođe, Crvena lista ptica treba da bude podstrek svim kolegama iz drugih oblasti biodiverziteta da pristupe njenoj izradi, na čemu će Agencija ubuduće raditi“, rekao je Gazdić.

Pomenuta publikacija je proizašla iz zakonske obaveze Agencije za zaštitu životne sredine, koja shodno Zakonu o zaštiti prirode, te međunarodnih propisa, utvrđuje Crvenu listu divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Na osnovu Crvenih lista Agencija izrađuje Crvenu knjigu, koja sadrži i mere zaštite i mere za poboljšanje statusa ugroženih vrsta, način postupanja i područje rasprostranjenosti zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i mere zaštite njihovih staništa.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti