Crna Gora: Traži se strateški partner za prodaju 10 odsto akcija EPCG

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo kapitalnih investicija je zaduženo da formira Pregovarački tim koji će zastupati Elektroprivredu u postupku pronalaženja strateškog partnera za prodaju 10 odsto osnovnog kapitala Elektroprivreda Crne Gore.

To se navodi u Informaciji o rešavanju pitanja daljeg statusa sopstvenih akcija Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, koju je Vlada usvojila.

U Informaciji se navodi da je Elektroprivreda Crne Gore akcionarsko društvo u kome je Država vlasnik 88,65 odsto akcijskog kapitala, a od 26.09.2019. godine po osnovu istog ima 98 odsto upravljačkih i svih ostlih akcija koje iz toga proizilaze.

“EPCG je na 26.09.2019. godine stekla 11.813.238 sopstvenih akcija koje su vrijednosti 10 odsto osnovnog kapitala. Ove akcije ne daju pravo glasa, pravo na dividendu i druga prava i ne računaju se u kvorum Skupštine pa država kao većinski akcionar po tom osnovu de fakto stiče uvećano učešće u EPCG”, navodi se u saopštenju Vlade.

Te akcije EPCG je stekla odlukama Skupštine akcionara odnosno većinskog vlasnika – Države i Odbora direktora u postupku realizacije odredbi Ugovora o izvršenju put opcije zaključenog između Države i kompanije A2A.

EPCG je dužna, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, iste otuđiti u roku od tri godine (najkasnije do 26. 09. 2022. godine) ili će biti poništene uz adekvatno smanjenje akcijskog kapitala. Tim povodom, zadužena je Elektroprivreda da nastavi sa postupkom otuđenja sopstvenih akcija putem prodaje strateškom partneru, kao poznatom sticaocu, kako ne bi došlo do umanjenja kapitala i gubitka uloženih novčanih sredstava društva. Rok za realizaciju obaveze je 30. jun 2022. godine. Kompanija je zadužena i da obezbedi procenu investicione, fer tržišne i tržišne vrednosti sopstvenih akcija, kroz Elaborat urađen od strane referentnog ovlašćenog obrađivača. Ministarstvo kapitalnih investicija je zaduženo da formira Pregovarački tim koji će zastupati Elektroprivredu u postupku pronalaženja strateškog partnera sa jasno definisanim kriterijumima prilikom izbora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti