Rešenje za budućnost održivog transporta

Foto: EnelX

Svetske metropole sigurnim koracima idu ka tome da inovativnim rešenjima unaprede i ubrzaju potpuni prelazak na električna vozila. Intenzivan rad na promociji vozila na električni pogon, utiče na rast broja ovih automobila koje sve više srećemo na ulicama.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) u 2020. godini prodato je oko tri miliona električnih automobila. Došlo je i do preokreta pošto je po prvi put Evropa pretekla Kinu koja je do sada bila najveće svetsko tržište ovih vozila.

U nadležnim institucijama u našoj zemlji vlada optimizam. Očekuje se da subvencije za nabavku vozila na električni i hibridni pogon nastave da doprinose daljem razvoju elektromobilnosti.

Kako bi vozači električnih automobila neometano učestvovali u saobraćaju neophodno je razvijati prateću infrastrukturu za punjenje. Sa rastom broja vozila na električni pogon raste i potreba za većim brojem eletropunjača. To je prepoznala kompanija charge&GO koja u partnerstvu sa Enel X, članom globalne poslovne linije Enel Grupe, radi na razvoju ove mreže.

Enel Grupa je jedan od predvodnika energetske transformacije, kako u Evropi, tako i u svetu. Prepoznatljivi su po tome što od kompleksnih tehnologija stvaraju jednostavna, lako prihvatljiva i efikasna rešenja koja omogućavaju održivi rast i razvoj. U takva rešenja spadaju i električni punjači Enel X.

Jedinstvena rešenja pod brendom Enel X, zasnovana na principima cirkularne ekonomije, pružaju korisnicima u brojnim zemljama alternativni model koji poštuje principe zaštite životne sredine. Punjači neophodnu energiju dobijaju iz obnovljivih izvora energije, dok se njihovi delovi mogu iznova koristiti. Tako se brojni punjači Enel X u Italiji, koji su u vlasništvu ove kompanije, napajaju isključivo iz zelenih izvora energije. Stručni tim ove kompanije radi na inovativnim rešenjima za ponovno korišćenje litijum-jonskih baterija kako bi smanjili zagađenja koja nastaju njihovim odlaganjem.

Enel X – Pametna rešenja za punjenje električnih vozila

Punjač JuiceBox, snage 22 kW, predstavlja bezbedno i kompaktno rešenje za punjenje. Dodatnu korist predstavlja i to što je ovaj punjač napravljen od reciklirane plastike. LED diode omogućavaju korisniku da uvek jasno vidi status punjenja svog električnog automobila.

Foto: EnelX

Među poslednjim inovacijama kompanije Enel X izdvaja se moderan punjač JuicePole koji omogućava da 71 dva električna vozila napune svoje baterije do 40 odsto za samo 30 minuta. Na preglednom LED ekranu sve vreme su dostupni podaci o sesiji punjenja, a RFID tehnologija za identifikaciju omogućava korisnicima da se autorizuju na punjaču pomoću RFID pametne kartice.

U našoj zemlji, charge&GO radi na opremanju dilerske mreže FCA Srbija punjačima našeg partnera Enel X. Novi punjači JuiceBox model PRO Enel X postavljeni su upravo kod njihovi dilera, Autogarantu u Preljini i Auto Migu u Nišu.

U Autogarantu su postavljena dva modela JuiceBox model PRO jačine 22 kW i JuiceBox PRO cellular – 7,4 kW. Dok se u Auto Migu nalazi JuiceBox PRO cellular – 22 kW, kao i dva modela JuiceBox model PRO – 22 kW.

Među auto dilerima koji imaju instalirane punjače ove kompanije nalaze se i AK Kompresor, Auto kuća Kole, AK Stojanov Novi Sad, Nikom Auto Kragujevac i drugi.

Podsećamo da je kompanija FCA Srbija u Kragujevcu takođe instalirala elektropunjač Enel X u krugu svoje fabrike.

Dok se mreža ovih inovativnih punjača za električna vozila poznatog italijanskog brenda širi u našoj zemlji, očekujemo da u ovoj godini bude registrovan i veliki iskorak kad je reč o broju električnih vozila na našim putevima. Sudeći po zainteresovanosti naših građana za subvencije za kupovinu električnih vozila, čini se da ćemo biti svedoci tog zaokreta ka električnoj budućnosti na domaćim putevima.

Priredila: Tamara Zjačić

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala ELEKTROMOBILNOST.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti