Očuvanje prirode za bolje sutra – Strauss Adriatic

Foto: Strauss Adriatic/Milan Živković

Svetski dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila. Ovaj datum je zvanično prihvaćen 1992. godine u Rio de Žaneiru, na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i pravi je trenutak da se podsetimo koliko je važno da vodimo računa o očuvanju životne okoline i prirode. Ovo pitanje je od krucijalnog značaja za ljudski život, a poslednjih sto godina planeta Zemlja doživela je najveće zagađenje od svog nastanka. Zato je od velikog značaja da njenu brigu i očuvanje poslovni entiteti postave kao svoje strateško opredeljenje. Jedan od primera je Strauss Coffee, koji je ekološke incijative inkorporirao u svaki segment poslovanja. Na ovaj način posluje i Strauss Adriatic, deo ove kompanije u Srbiji, koji se u zaštiti životne sredine rukovodi principima standarda ISO 14001, primenjujući najviše standarde.

Jedan od primera kako funkcioniše sistem za pozitivni ekološki uticaj predstavlja instaliranje solarnih panela na krovu fabrike u Šimanovcima, sa ukupnim kapacitetom od 109 kW. Ostatak električne energije koji kompanija koristi je 100 odsto iz mreže obnovljivih izvora, za šta kao potvrdu na godišnjem nivou dobija sertifikat od Elektroprivrede Srbije.

Efekat klimatskih promena je potrebno svesti na najmanji mogući nivo, a kompanija Strauss Adriatic konstantno ulaže u zaštitu životne sredine i radi na unapređenju energetske efikasnosti. Sa fokusom na davanju novih vrednosti društvu i zajednici, vodi računa o emisiji štetnih gasova, potrošnji vode, utrošku energije i generisanju komunalnog otpada, uz korišćenje kafene plevice kao energenta.

Izvor: Strauss Adriatic

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti