Ključni činilac za efikasnije uvođenje električnih vozila

Foto: Schneider Electric

Da bismo ubrzali ovaj proces i iskoristili prednosti koje nam on donosi, kako potrošačima tako i životnoj sredini, od suštinskog značaja je da ubrzamo globalno uvođenje pametne infrastrukture za punjenje električnih vozila (EV).

Sa 300 do 500 miliona konektora za EV predviđenih za instaliranje do 2040. godine, uvođenje pouzdane infrastrukture za punjenje EV biće ključno za izgradnju budućeg pametnog i decentralizovanog energetskog sistema.

Većina aktuelnih politika se fokusira na postavljanje javne infrastrukture za punjenje. Međutim, oko 90 odsto punjača za EV instaliranih do 2040. biće u privatnim okruženjima – uglavnom u našim stambenim, poslovnim i industrijskim zgradama. Stoga je od suštinskog značaja da se proceni potencijalna dodatna vrednost primene tehnologije pametnog punjenja električnih vozila u privatnim zgradama za vozače EV, operatere sistema i druge zainteresovane strane.

Višestruke koristi pametnog punjenja EV u zgradama

U cilju procene benefita, Schneider ElectricTM Institut za istraživanje održivosti sproveo je cost-benefit analizu instaliranja lokalne pametne tehnologije za punjenje električnih vozila u domaćinstvima, stambenim i poslovnim zgradama. Istraživanja su pokazala da su prednosti primene takvog pristupa nemerljive, kako za potrošače tako i za operatere sistema. Rezultati ističu da:

  • U proseku, stanice za pametno punjenje električnih vozila postavljene u zgradama su pristupačnije za potrošače od javnih punjača.
  • Pametno punjenje EV potrošačima obezbeđuje smanjenje troškova do 70 odsto, računajući troškove javnog punjenja EV, posebno u poređenju sa obračunskim tarifama, naknadama za potrošnju i implementacijom distribuirane infrastrukture za proizvodnju električne energije (kao što su solarni paneli na lokaciji korisnika). Ušteda se može dodatno povećati korišćenjem sistema za upravljanje opterećenjem.
  • Prednosti punjenja EV su uvećane pružanjem usluga za održavanje sistema i mreže, naglašavajući vrednost pametne strategije dvosmernog punjenja.
  • Primena tehnologije pametnog punjenja u zgradama povećava otpornost lokalnih i globalnih mreža, a istovremeno pomaže u izbegavanju potrebe za velikim i skupim investicijama u infrastrukturu.

I da ne zaboravimo, pametno punjenje EV u zgradama u proseku smanjuje emisiju CO2 više od javnog punjenja ili nekontrolisanog punjenja.

Potreban je promišljen i sveobuhvatan pristup

Foto: Schneider Electric

Značajne prednosti su nemerljive, međutim, potrebne su dobro osmišljene strategije za njihovo postizanje:

1. Podsticanje punjenja EV u zgradama, uklanjanjem svih postojećih prepreka.

2. Smanjenje troškova punjenja EV potrošačima uvođenjem dvotarifnog obračuna vremena korišćenja električne enrgije i povećanja potrošnje električne energije proizvedene putem distribuirane proizvodnje.

3. Bolji pristup mreži i uslugama za održavanje EV radi podrške transformaciji elektroenergetskih sistema.

Pametno punjenje EV najviše utiče na dekarbonizaciju transporta, zgrada i globalnih energetskih sistema. U kombinaciji sa fleksibilnim izvorima i opterećenjem unutar zgrada, pametno punjenje takođe ima potencijal da pruži važne dodatne pogodnosti za potrošače i operatere sistema. Ova kombinacija pruža efikasniju i ekonomski atraktivniju ponudu od centralizovanog koncepta i važan je prvi korak ka približavanju mobilnosti, energiji i urbanoj transformaciji. Da bi odgovorio na zahteve pametnog punjenja EV Schneider Electric je razvio EcoStruxure™ EV Charging Expert, sistem za upravljanje opterećenjem infrastrukture za punjenje EV, upravljanje pristupom i nadzor punjača za EV.

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala ELEKTROMOBILNOST.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti