Prijave radova na konkurs “Balkan bez uglja u 2036. godini”

Foto: Centar za životnu sredinu

Centar za životnu sredinu poziva vizuelne umetnike i umetnice (grafičke dizajnere, studente umetničkih akademija i fakulteta i sve druge kreativce) da se prijave na javni konkurs za vizuelni prikaz na temu “Balkan bez uglja u 2036. godini”. Konkurs je otvoren od 04. aprila do 16. maja 2022. godine.

Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se na energetskoj prekretnici. Dekarbonizacija do 2050. godine predstavlja imperativ za postizanje ciljeva iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Ovaj proces podrazumeva prelazak ekonomije sa fosilnih goriva na održive obnovljive izvore energije.

Alijansa “Evropa bez uglja” zalaže se za prestanak korišćenja uglja do 2035. godine i prelazak na 100 odsto obnovljivi scenario. Zemlje u Evropi su na pola puta do zatvaranja svojih termoelektrana na ugalj do ovog perioda. Zemlje Zapadnog Balkana su u težoj poziciji, prvenstveno zbog velike zavisnosti od uglja i neplanskog delovanja po pitanju energetske tranzicije.

Pored toga, neupitno je da će u predstojećem periodu doći do oporezivanja emisija ugljen-dioksida (CO2) i u našem regionu. Ukoliko vlade ne preduzmu konkretne korake povodom prestanka upotrebe uglja, takse će drastično uticati na naše živote. Što pre pređemo na proizvodnju energije iz čistih izvora, pre ćemo ostvariti koristi od energetske tranzicije, a negativne posledice po životnu sredinu i celokupno društvo biće umanjene.

Primarni cilj poziva jeste umetnički prikaz vizije energetske budućnosti zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija).

Vizuelni umetnici/ce će ovim putem na kreativan način predstaviti ličnu viziju navedene problematike. Upravo zbog toga se i postavlja pitanje umetnicima: “Kako vi vidite Balkan u 2036. godini?” Da li nam se crno piše, ili je budućnost ipak svetla?

Foto-ilustracija: Pixabay

Vizualizacijom dopiremo do svesti građana, institucija i ostalih interesnih grupa, što je i jedan od ciljeva kampanje.

Kampanja ”Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva” ima za cilj da skrene pažnju građana, stručnjaka, nadležnih institucija i drugih društvenih aktera na zabrinjavajuće stanje životne sredine i neodrživost postojećih energetskih sistema u Bosni i Hercegovini.

U isto vreme, kampanja ima za cilj podizanje svijesti o negativnim aspektima energije iz uglja sa zdravstvenog, ekološkog i ekonomskog aspekta, te promociju održivih energetskih sistema baziranih na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Više o konkursu saznajte OVDE.

Izvor: Centar za životnu sredinu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti