Potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama za projekte pošumljavanja širom Srbije

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je sredstva za ukupno 42 projekta pošumljavanja i ozelenjavanja koji će tokom ove godine biti realizovani u 37 lokalnih samouprava širom Srbije. Ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva potpisali su predstavnici lokalnih samouprava i Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Ministarka je rekla da su lokalne samouprave i ove godine slale dobre projekte, ističući da je pošumljavanje od neprocenjive važnosti za životnu sredinu.

“Od velikog je značaja što nastavljamo zajedno da radimo na ovim projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha, a pozitivno utiču i na vodni resurs i kvalitet zemljišta. Prošle godine smo, zahvaljujući ovom konkursu, ali i dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, zajedno zasadili više od 150.000 sadnica širom Srbije. Sada idemo dalje, a dobra vest je što je i ove godine na konkurs pristiglo dosta kvalitetnih projekata iz različitih delova zemlje. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom i to je naš zajednički cilj i zadatak, i zato ćemo nastaviti iz godine u godinu da odvajamo sredstva za ovu namenu”, rekla je Vujović.

Za sufinasiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja širom Srbije i ove godine je iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđeno 100 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena na nabavku sadnica i izvođenje radova na pošumljavanju zemljišta u nadležnosti lokalnih samouprava.

Prema rečima ministarke Vujović, realizacijom ovih projekata širom Srbije, unapređuje se kvalitet života građana i daje doprinos podizanju svesti o značaju pošumljavanja za očuvanje kvaliteta životne sredine.

Ulaganja u ekološke projekte u Novom Pazaru

Za Novi Pazar su opredeljena sredstva za pošumljavanje na više lokacija, a u planu je i zamena kotlarnica u dve osnovne škole.

“U prethodnom periodu smo puno uradili. Pored zamene kotlarnica u sportskoj hali Pendik, podršci za zamenu individualnih ložišta u domaćinstvima, uz subvencije ministarstva posađeno je 40.000 sadnica. U ovoj godini nas čeka još značajnih zelenih projekata. Opredelili smo sredstva za još oko 1.200 sadnica na više lokacija, a menjaćemo i kotlarnice u dve osnovne škole. Trudimo se da kroz ove projekte unapredimo kvalitet vazduha za sve građane”, istakla je Vujović.

Ministarka je istakla da su važni i projekti koji utiču na unapređenje kvaliteta voda i zemljišta, a u tom smislu je značajno upravljanje otpadom. Kako je najavila, Novi Pazar će u narednom periodu dobiti na korišćenje potrebnu opremu u vidu novih kanti i kontejnera, a još važnije je što su u planu i kapitalni projekti.

“Gradićemo moderan regionalni centar za upravljanje otpadom u Raški, ka kojem će gravitirati i Novi Pazar i Tutin. Trudićemo se da u što kraćem periodu krenemo u realizaciju ovog važnog projekta, koji ćemo finansirati uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, a očekujem da projektovanje bude završeno do juna ove godine. Takođe, radimo i reviziju projekta sanacije deponije Golo brdo, koja će biti zatvorena kada krene izgradnja regionalnog centra. To su sve značajni zeleni projekti koji će promeniti kvalitet života svih građana ovog kraja”, kaže Ministarka, navodi se u saopštenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti