Za pošumljavanje u Vojvodini dodeljeno 43 miliona dinara

Foto-ilustracija: Pixabay

Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za pošumljavanje na teritoriji AP Vojvodine u iznosu od 43 miliona dinara potpisali su predstavnici javnih preduzeća i Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Kako je Božić istakao sredstva u Budzetskom fondu za šume ove su godine znatno veća nego ranije, te da je cilj da se ta ulaganja podignu na još viši nivo.

“Za pošumljavanje je opredeljeno 50 miliona dinara, od čega je na konkursu iskorišćeno 43 miliona. Pozivamo lokalne samouprave da naredne godine koriste sredstva koja Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvaja za pošumljavnje, jer je važno da zajednički radimo na tome da se površine pod šumama u AP Vojvodini povećaju“, istakao je on, navodi se u saopštenju.

Inače, ove godine su iznosi za pošumljavanje po hektaru u proseku 30 odsto viši nego ranije. Tako je za pošumljavanje tvrdim lišćarima predviđeno 200.000 dinara po hektaru, za pošumljavanje mekim lišćarima 160.000 dinara, a za pošumljavanje bagremom 130.000 dinara po hektaru.

Ugovori su uručeni Javnom preduzeću „Vojvodinašume“, koje je dobilo najviše sredstva na ovogodišnjem konkursu, zatim Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“, JKP „Graditelj“ u Srbobranu, JKP „Komunalac“ u Titelu i komunalnom preduzeću „Luka Bačka Palanka“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti