Zelena nijansa crnog zlata

Foto: NIS

Kada se pomene NIS, prva asocijacija za većinu potrošača je proizvodnja i prodaja goriva. Međutim, tokom protekle decenije energetska tranzicija nije zaobišla ni domaću naftnu industriju.

Naime, NIS je još 2012. godine definisao strategiju prerastanja iz naftne kompanije u energetski holding u okviru koje je započeto širenje delatnosti kompanije u oblasti elektrogeneracije. Šta je to značilo?

Svakako, jaču usmerenost ka ekološki prihvatljivijim projektima i racionalnijem korišćenju energije. Tako je već 2013. NIS započeo svoj program kogeneracije – konkretno, na osam lokacija u Srbiji izgrađene su mini elektrane čija je ukupna maksimalna snaga 14MW.

U ovim elektranama, u koje je kompanija uložila više od 20 miliona evra, toplotna i električna energija proizvode se iz gasa koji je zbog lošijeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji:

“Efikasnije korišćenje gasnih resursa doprinelo je većoj energetskoj efikasnosti uz značajan ekološki efekat. Proizvedena energija se koristi kako za potrebe kompanije, dok se deo plasira na slobodno tržište”, navode u NIS-u uz konstataciju da je realizacija ovog projekta omogućila kompaniji da uđe u poslove trgovine električnom energijom, najpre u Srbiji, a zatim i na regionalnom tržištu.

Od nafte do struje

Pored kogeneracije, NIS uskoro očekuje i finalizacija najznačajnije investicije u segmentu elektrogeneracije, a reč je o elektrani TE-TO Pančevo, koju kompanija gradi zajedno sa ruskim „Gasprom energoholding“.

Vrednost samog projekta je oko 180 miliona evra, dok instalisani kapacitet postrojenja iznosi do 200 MW. Kao ključni igrač na domaćem tržištu derivata, NIS je, vodeći se savremenim energetskim trendovima, na svojim benzinskim stanicama uveo i mogućnost punjenja automobila na električni pogon:

„Naše benzinske stanice deo su Charge&Go mreže elektropunjača. Vozači elektroautomobila mogu da se dopune na nekim od naših auto-putskih stanica – ‘Velika Plana-desna’, ‘Stari Banovci’, ‘Novi Sad 16’ i ‘Sokolići 1’, koja je i prva benzinska stanica na auto-putu „Miloš Veliki“. Takođe , usluga će biti uskoro omogućena i na najnovijem NIS-ovom objektu, „Zmaj 1” u Beogradu, kao i na benzinskoj stanici „Krnješevci”, na auto-putu „Beograd-Zagreb“, kažu u NIS-u.

Foto: NIS

Veće količine čistijeg gasa

Još 2016. godine NIS je kod Elemira pustio u rad Aminsko postrojenje za prečišćavanje gasa koje je omogućilo značajno poboljšanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa, kao i povećanje obima njegove proizvodnje.

Uz to rad ovog postrojenja, u koje je NIS uložio više od 30 miliona evra, ima značajne ekološke efekte jer je način prerade takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu i samim tim, doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte”.

Postrojenje u Elemiru je prvo HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology) postrojenje u Evropi, a ova tehnologija se smatra jednom od najefikasnijih u svetu među postojećim metodama u procesu prerade gasa.

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala ELEKTROMOBILNOST.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti