Mikroplastika prvi put pronađena u ljudskim plućima

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici već godinama upozoravaju na to da je cela planeta Zemlja zagađena mikroplastikom. Nakon saznanja da je mikroplastika po prvi put otkrivena u ljudskoj krvi, stiže vest da je pronađena duboko u plućima živih ljudi.

Istraživanja dokazuju da mikroplastika prodire u ljudsko telo, da pluta po njemu i zadržava se. Prema najnovijim istraživanjima čestice mikroplastike pronađene su u uzorcima tkiva 11 od 13 pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama. 

Ukupno je pronađeno 39 čestica mikroplastike u svim delovima pluća. Najviše je bilo čestica polipropilena (PP), koji se koristi u plastičnoj ambalaži za hranu, i polietilen tereftalata (PET), koji se koristi za izradu odeće i flaša.

Istraživanje pod nazivom „Detection of microplastics in human lung tissue using μFTIR spectroscopy“ objavljeno je u časopisu Science of the Total Environment, a za njega su korišćeni uzorci zdravog plućnog tkiva, i analizirane čestice veličine do 0,003 mm. 

Čestice mikroplastike i ranije su pronalažene u ljudskom telu, tačnije u uzorcima tkiva uzetih tokom obdukcije. Naučnici su tada pronašli čestice polietilena koji se koristi za proizvodnju plastičnih kesa. Jedan od njihov zaključaka bio je „štetni zdravstveni ishodi mogu biti povezani sa ovim kontaminantima nakon udisanja“.

Kada je reč o najnovijem istraživanju, naučnici su rekli “disajni putevi su veoma uski i niko nije mislio da mikroplastika može tamo da prođe, ali očigledno jeste”.

“Ovi podaci predstavljaju važan napredak u oblasti zagađenja vazduha, mikroplastike i zdravlja ljudi“, navodi se u saopštenju.

Mikroplastika je svaki komad plastike manji od 5 milimetara kao što su vlakna od odeće, perlice, plastične granule i komadići polomljene plastike. Ona nastaje i razgradnjom plastičnih predmeta usled prirodnih vremenskih procesa. 

Znali smo da mikroplastika utiče na životnu sredinu, vodu, zemljište, životinje i bilo je samo pitanje trenutka kada će se pojaviti u ljudskom telu. Kakve posledice ima po naš organizam, verovatno ćemo uskoro saznati. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti