Grčka dobila najveću solarnu farmu sa bifacijalnim panelima u Evropi

Foto-ilustracija: Unsplash (Asia Chang)

Grčka je sve bliža cilju od 35 odsto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine jer je ove nedelje otvorena najveća solarna farma sa bifacijalnim panelima u Evropi.

Kako prenose svetski mediji, solarna farma snage 204 MW nalazi se u gradu Kozaniju u regionu Zapadne Makedonije i biće priključena na elektroenergetsku mrežu Grčke u narednih nekoliko nedelja.

Sastoji se od 500.000 bifacijalnih solarnih panela, a očekivana godišnja proizvodnja iznosi 350 GWh što je dovoljno za potrebe 75.000 domaćinstava.

Projekat je vredan 130 miliona evra, a vlasnik solarne farme je najveća rafinerija nafte u Grčkoj Helenik Petroleum koja ostaje dosledna svojoj tranziciji ka čistoj energiji. Mediji prenose da je Helenik Petroleum najavio dodavanje baterija za skladištenje energije novoj solarnoj farmi te da će nastaviti sa ulaganjima u obnovljive izvore koji bi trebalo da dostignu 1GW do 2026. godine.

Šta su bifacijalni solarni paneli?

Iako se domaćinstva i kompanije još uvek češće opredeljuju za monofacijalne solarne panele, barem kada je reč o našim prostorima, bifacijalni ili dvostrani solarni paneli uskoro bi mogli da postanu dominantni kako na krovovima, tako i na zemlji.

Solarne ćelije u oba tipa solarnih panela potpuno su iste, a jedina razlika je u tome što monofacijalni paneli imaju neprozirnu pozadinu, dok bifacijalni imaju reflektujuću koja omogućava izlaganje solarnih ćelija sunčevoj svetlosti i na pozadini panela, objašnjeno je na sajtu Deege Solar.

Bifacijalni solarni paneli dizajnirani su tako da generišu više električne energije prikupljajući sunčeve zrake koji se odbijaju o podlogu na kojoj se nalaze. Zato je najbolje postaviti ih u blizini reflektujućih površina kao što su pesak, kamen ili sneg i ostvariti i do 30 odsto veću efikasnost u odnosu na monofacijalne.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti