Otvorene prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini, u susret konferenciji Stokholm+50

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Srbija će učestvovati na globalnoj konferenciji planiranoj za jun ove godine, “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, a juče su u sklopu priprema za konferenciju otvorene prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Na prvim konsultacijama koje organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, učestvovalo je više od 150 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je Srbija posvećena ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a zaštita životne sredine je jedan od prioriteta.

„Niz konsultacija koje smo danas pokrenuli od velikog je značaja, jer ćemo na taj način, uz učešće svih zainteresovanih strana, sagledati najvažnije ekološke probleme i pripremiti predloge za nacionalni izveštaj koji ćemo predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Za nas je jednako važna saradnja na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, jer samo na taj način možemo da dođemo do adekvatnih rešenja koja su važna za održiv razvoj“, rekla je Vujović.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David ističe da je Srbija izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima Vlada Švedske podržava konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu u junu.

„Nacionalne konsultacije su važna prilika za dijalog različitih aktera u srpskom društvu o ključnim prioritetima akcije za zaštitu životne sredine između. Zaključci ovih konsultacija će biti predstavljeni na sastanku Stokholm+50 u junu. Veoma sam srećna što angažovanje za zaštitu životne sredine u srpskom društvu raste, kao i u Evropi i širom sveta“, izjavila je ambasadorka Ben David.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je zabrinjavajuće videti da svet ni posle 50 godina nije napravio dovoljan pomak ka zaštiti životne sredine i sprečavanju promene klime.

„Ove nacionalne konsultacije pomažu u sagledavanju ključnih ekoloških izazova, kao i toga šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine, očuvala biodiverzitet, i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena. Zato okupljamo predstavnike svih segmenata društva, uključujući mlade, kako bi svi bili jednako uključeni u davanje preporuka“, rekla je Pikap.

Na događaju je predstavljena i onlajn digitalna platforma „SparkBlue“, putem koje će zainteresovani aktivno uključe u proces nacionalnih konsultacija kako bi dali svoj doprinos, pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate u vidu preporuka za dalje korake u unapređenju životne sredine u Srbiji. Na osnovu ključnih nalaza i preporuka Nacionalnih konsultacija, UNDP će podržati pripremu nacionalnog izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na globalnoj konferenciji u Stokholmu.

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, okupiće 2. i 3. juna 2022. godine u glavnom gradu Švedskeua 59 država sveta, uključujući i Srbiju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti