Beogradski metro – U toku nasipanje Makiškog polja

Foto: Grad Beograd

U toku su radovi na nasipanju Makiškog polja za izgradnju Beogradskog metroa. Radnici su do sada raščistili oko 11 hektara, a nasuto je oko šest hektara od ukupno nešto više od 75 hektara, koliko treba da se sredi.

“Radovi idu prema utvrđenoj dinamici, a ono što nas čeka u narednim fazama izgradnje metroa jeste potpisivanje nekoliko ugovora i početak izgradnje. U maju se potpisuje ugovor za pristupne saobraćajnice, koje će biti bulevarskog tipa, sa četiri trake, biciklističkim stazama, razdelnim ostrvom i trotoarima, kako bi građani iz svih krajeva Beograda mogli da dolaze na prvu stanicu metroa. U toku leta biće potpisana dva ugovora, ugovor o izgradnji prve linije metroa i ugovor o izgradnji depoa”, objasnio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Kako se dalje navodi u novembru će početi izgradnja depoa, u martu sledeće godine grade se pristupne saobraćajnice, u septembru 2023. godine počinju da se grade prve stanice metroa, jer je u međuvremenu već 16 stanica projektovano, a sada se radi na projektima za izvođenje.

Tokom 2023. godine iz Kine će stići dve mašine, počeće se sa bušenjem tunela, kako bi do 2028. godine bila završena prva linija metroa. Prema planu do 2030. godine biće gotova druga linija metroa, ukupno 42 kilometara metro mreže i 44 metro stanice.

Direktor „Mostogradnje ING” Goran Petrović izjavio je da radovi idu prema planu, da je drveće i šiblje raščišćeno na 110.000 kvadratnih metara, dok je na 65.000 kvadratnih metara izvršen iskop zemlje i odvoz viška materijala te kompletno nasut teren. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti