IPCC: Moramo da prepolovimo emisije do 2030. godine!

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon usvajanja istorijskog Pariskog sporazuma 2015. godine, gotovo sve zemlje sveta udružile su se kako bi ograničile globalno zagrevanje na 1,5 °C. Ta godina bila je prekretnica za mnoge vlade i donosioce odluka koji su odlučili da značajna sredstva preusmere na obnovljive izvore energije, postizanje energetske efikasnosti i zaštitu prirode.

Ove mere dale su rezultate: u periodu između 2010. i 2019. godine prosečne godišnje globalne emisije gasova staklene bašte bile su na najvišim nivoima u ljudskoj istoriji, ali je stopa rasta usporila, saopštio je IPCC.

Tome je doprinelo kontinuirano smanjenje troškova solarne energije, energije vetra i baterija za 85 odsto od 2010. godine, veća ulaganja u obnovljive izvore energije širom sveta i smanjena stopa krčenja šuma.

Ipak, bitka protiv klimatskih promena tek predstoji. Potrebne su još hitnije akcije kako bismo smanjili emisije štetnih gasova i izbegli najgore posledice klimatskih promena, saopštio je Međuvladin panel Ujedinjenih nacija za klimatske promene (IPCC) u najnovijem izveštaju objavljenom 4. aprila.

„Na raskrsnici smo. Odluke koje sada donosimo mogu osigurati budućnost u kojoj možemo živeti. Imamo alate i znanje potrebno da ograničimo zagrevanje“, rekao je predsedavajući IPCC-a Hoesung Li.

On je dodao da su mnogobrojne klimatske akcije ohrabrujuće, a njihova šira primena drastično će smanjiti globalne emisije i podržati inovacije.

Ograničavanje globalnog zagrevanja zahtevaće velike tranzicije u energetskom sektoru. Ovo podrazumeva značajno smanjenje upotrebe fosilnih goriva, široku elektrifikaciju, poboljšanu energetsku efikasnost i upotrebu alternativnih goriva kao što je vodonik, saopštio je IPCC.

Međuvladin panel upozorava da ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5°C zahteva da emisije gasova staklene bašte dostignu vrhunac najkasnije pre 2025. godine i da budu smanjene za 43 odsto do 2030. godine.

„Sad ili nikad ako želimo da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5°C. Bez trenutnog i dubokog smanjenja emisija u svim sektorima, to će biti nemoguće”, rekao je Džim Skea iz IPCC-a.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti