Rekordna efikasnost ultra-tankih solarnih panela

Foto: Univerzitet u Sariju

Napori naučnika da prošire polje primene solarnih panela i uvećaju njihovu efikasnost još jednom su se isplatili. Istraživački tim Univerziteta u Sariju uspešno je povećao količinu energije koju apsorbuju ultra-tanki solarni paneli za čak 25 odsto, saopšteno je na sajtu ove institucije.

Samo jedan mikrometar debljine, novi solarni paneli pretvaraju svetlost u električnu energiju efikasnije od drugih tankih panela i utiru put ka široj proizvodnji zelene energije.

U radu, objavljenom u časopisu Photonics Američkog hemijskog društva, tim detaljno opisuje kako su po uzoru na pčelinje saće, krila leptira i ptičije oči dizajnirali površinski sloj panela koji leži na vrhu silikonske pločice.

Priroda ih je inspirisala da stvore inovativni solarni panel koji omogućava apsorpciju svetlosti iz bilo kog ugla i zadržava svetlost unutar solarne ćelije omogućavajući joj da generiše više energije.

Kako objašnjava jedan od istraživača, Marijan Floresku, problem sa silicijumom je taj što se skoro trećina svetlosti odbija direktno od njega, a energija se ne koristi. Sa druge strane, teksturirani sloj preko silicijuma pomaže da se prikupi više svetlosti, a dizajn istraživača iz Sarija pokazao se kao veoma uspešan.

Tako je nekadašnja maksimalna stopa apsorpcije tankih solarnih panela od 19,72 mA/cm2 (miliampera po centimetru kvadratnom) podignuta na 26,3 mA/cm2, te su novi paneli efikansniji za 25 odsto.

Ovo dostignuće otvara mnoga vrata primeni solarne energije, naročito tamo gde postavljanje standardnih solarnih panela nije moguće. Floresku objašnjava da će lagani solarni paneli moći da se koriste u svemiru i za izradu svemirskih letelica, u zgradarstvu i brojnim industrijskim granama.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti