Posle decenije NES evolucije, dolazi NES revolucija

Foto: OIE Srbija

Veljko Ožegović, zamenik generalnog direktora u New Energy Solutions, predstavnik je te kompanije kao redovni član u Skupštini Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije. Ovaj mladi elektroinženjer je jedan od najperspektivnijih menadžera u regionu, te OIE Srbija ima od njega velika očekivanja u doprinosu rada Inženjerskom forumu i grupaciji RES mladi lideri. U internacionalnim krugovima se već dokazao kao govornik na vebinaru koji smo krajem prošle godine organizovali sa ambasadom Španije u Beogradu.

New Energy Solutions ove godine obeležava 10 godina postojanja. Od grupe pojedinaca postali ste ozbiljna developerska, konsultantska i servisna kompanija. Šta je obeležilo prvu deceniju rada New Energy Solutions-a i koja je tajna Vašeg uspeha?

Veljko Ožegović: Agilnost tima uz marljiv rad i apsolutnu posvećenost, definitivno su ključne karakteristike koje su dovele do toga da kroz prethodnu deceniju od male grupe kvalitetnih pojedinaca evoluiramo u kompaniju sa prepoznatim pedigreom i dokazanim dostignućima, a sve uz jasno vidljiv potencijal za dalji rast i ostvarivanje sve većih ciljeva.

New Energy Solutions je formiran sa ciljem da razvije vetropark “Kovačica”, ali se ubrzo pokazalo da ste spremni za mnogo više od toga?

Veljko Ožegović: Tačno tako. Počeli smo kao mali tim formiran da iznese razvoj projekta vetroelektrane “Kovačica”. Ubrzo je kvalitet prepoznat i ukazana nam je prilika da različitim klijentima pružimo svoje usluge. Kako je tržište projekata iz obnovljivih izvora sazrevalo, a naši kapaciteti da struktuiramo i vodimo kapitalne investicije rasli, generisana je vizija i NES-ov organizam je bio spreman da raste.

Posle razvoja vetroparka “Kovačica”, usledio je razvoj vetroparka “Pupin”? Šta možete da nam kažete o tom projektu?

Veljko Ožegović: Projekat vetroelektrane “Pupin” usledio je kao prirodni nastavak uspešne saradnje sa klijentom, odnosno vlasnikom vetroparka “Kovačica”. Projekat je osmišljen kao nova etapa, odnosno proširenje realizovane vetroelektrane “Kovačica”, kroz instalaciju novih 95.5 MW kapaciteta. Među projektima unutar našeg razvojnog portfolia, projekat vetroelektrane “Pupin” se izdvaja kao najzreliji. Trenutno je u završnoj fazi razvoja, u postupku formiranja finansijske konstrukcije i pripremi za fazu izgradnje. Procenjena vrednost ove investicije iznosi oko 100 miliona evra.

Kada se očekuje izgradnja tog vetroparka i šta ta dva vetroparka znače za lokalnu samoupravu, za energetski sistem Srbije, za Vašeg investitora i za New Energy?

Veljko Ožegović: Realizacijom projekta vetroparka “Kovačica”, ostvarena je najveća investicija u opštini Kovačica, sa vrednošću od 189 miliona evra. Pored direktnih finansijskih benefita za opštinu, brojni periferni benefiti koje lokalna zajednica ima od ovog projekta dodatno su doprineli ojačanju veoma pozitivnog opšteg utiska o njemu, kao što je primera radi izgradnja javne atarske putne mreže u dužini od 40 km unutar obuhvata vetroparka kojom je poboljšan saobraćaj poljoprivrednih mašina lokalnog stanovništva. Naša kuća je ovoj opštini sada već jednu celu dekadu dokazan partner i u potpunosti je prihvaćena od strane lokalne zajednice. Shodno tome se i sa pozitivnim osećajem gleda na projekat vetroelektrane “Pupin” kao nove nadolazeće investicije velikog obima. Sa aspekta razvoja projekta, u drugoj polovini ove godine planiramo da projekat dovedemo na nivo spremnosti za izgradnju, dok će zatvaranje finansijske konstrukcije projekta i sam početak izgradnje zavisiti od zaokruživanja zakonodavnog okvira, sadržaja podzakonskih akata, sa sve definisanom maksimalnom otkupnom cenom električne energije koja je postavljena za aukciju. Iako je ova maksimalna cena definisana prilično nisko usled nepotpunog odražavanja svih relevantnih činilaca poput inflacije, troškova balansiranja, disrupcije tržišta sa porastom cena sirovina, materijala i opreme, itd. Usled toga, tek nakon što svi potrebni parametri budu poznati, upotpuniće se sagledavanje isplativosti projekta i tada ćemo se odrediti povodom započinjanja realizacije projekta.

Osim razvojem, bavite se i održavanjem i upravljanjem vetroparkovima? Da li nam možete reći nešto više o tome?

Foto-ilustracija: Unsplash (Priscilla Du Preez)

Veljko Ožegović: Naš specijalizovani tim unutar sektora upravljanja elektranama trenutno obavlja poslove upravljanja i održavanja dve najveće vetroelektrane u Srbiji, vetroelektrane “Čibuk 1” i vetroelektrane “Kovačica”. Uzimajući u obzir činjenicu da ove dve elektrane, ukupne investicije od skoro pola milijarde evra, čine otprilike dve trećine od totalnog instalisanog kapaciteta u vetru srpskog elektroenergetskog sistema, verujem da se može uvideti nivo ekspertize koju je naša kompanija vremenom uspela da izgradi u ovoj oblasti.

Koje usluge New Energy Solutions još pruža? Zašto se baš Vama za servis obraćaju vodeći strani investitori?

Veljko Ožegović: Okupljajući vodeće stručnjake iz različitih oblasti sa bogatim kako lokalnim, a tako i internacionalnim znanjem i iskustvom, NES je kroz postepen ali organski rast izrastao u kompaniju sposobnu da pokriva kompletan ciklus životnog veka projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, obavljajući čitav spektar svih aktivnosti unutar faze razvoja (od inicijacije projektne ideje do potpunog kompletiranja razvoja i uvođenja projekta u status spremnosti za izgradnju), potom po ulasku projekta u fazu izgradnje NES-ov poseban sektor obavlja poslove upravljanja procesima izgradnje OIE elektrana, a po uspešno realizovanoj izgradnji kada elektrana postane spremna za operaciju, kao što smo se toga i dotakli kroz prethodni odgovor, NES vrši upravljanje i održavanje OIE elektranama. Potvrda izuzetno profesionalnog i visoko kvalitetnog nivoa obavljanja pomenutih poslova dolazi iz činjenice da smo sa našim klijentima, koji su vodeći igrači u ovoj oblasti svetskog renomea, ostvarili dugotrajan partnerski odnos, a sve na bazi uspešne saradnje utemeljene na principima do kojih NES ponosno drži, a to su integritet, posvećenost i odgovornost.

Da li ste zainteresovani za proizvodnju solarne energije i da li radite na projektima iz te oblasti?

Veljko Ožegović: Apsolutno. Iako na našem tržištu još uvek nema velikih utility-scale solarnih elektrana, ipak imajući u vidu da se pored zrele industrije, stiču i potrebni zakonski uslovi sa aspekta definisanja regulative, ceo sektor se priprema za ekspanziju projekata solarnih elektrana. Sa druge strane, kako izgradnja velikih solarnih elektrana zahteva okupaciju površine ogromnih razmera, izazov je naći povoljnu lokaciju za elektranu ovakvog tipa, a da to nije zemljište višeg kvaliteta u svrsi poljoprivrede. NES odabiru lokacije pristupa uz uvažavanje principa očuvanja osnovne namene kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, a to je poljoprivreda. Shodno tome, razvoj solarnih elektrana planiramo na lokacijama podobnijim za tu namenu. Sve u svemu, obazirući se na tržišne okolnosti, danas NES svakako vidi šansu da doprinese razvoju solarnih kapaciteta i povećanju udela i raznovrsnosti obnovljivih izvora energije u našem elektroenergetskom sistemu.

S obzirom na to da Vam je prošlu deceniju obeležila NES-ova evolucija, šta se može očekivati u narednoj?

Veljko Ožegović: NES revolucija.

Izvor: Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti