U izgradnju vetroelektrana u Vojvodini uloženo 700 miliona evra

Foto-ilustracija: Unsplash (Alex Eckermann)

U duhu Svetskog dana vetra, koji se obeležava 15. juna, kompaniji Enlight K2 Wind uručena je građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka „Pupin“ u okviru postojećeg kompleksa „Kovačica„, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 MW. U planu je da novi vetropark bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je ovom prilikom istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 MW.

„Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da ulažu u vetroelektrane, kao na partnere“, rekao je Bjelić i dodao da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su investitori u ovoj oblasti poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

Miloš Colić, direktor kompanije „New Energy Solutions“ koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

„Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i mi tu vidimo svoje mesto“, kazao je Colić.

Inače, Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 MW, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju CO2 za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti