Vetroturbine u obliku lale – spoj lepote i maksimalne efikasnosti

Foto: Fejsbuk skrinšot

Priroda je nesumnjivo najbogatiji izvor inspiracije, a osnivači jedne kompanije iz Holandije su, posmatrajući pupoljke lala, došli na ideju da naprave vetroturbinu po uzoru na ovaj nežni cvet.

Tako je zaštitni znak Holandije, lale, od sada moguće videti i na krovovima, u dvorištima, parkovima i baštama kafića. Ove jedinstvene vetroturbine variraju po veličini, pa su pogodne za napajanje čitavih domaćinstava, ali i malih uličnih punjača za električne trotinete, bicikle i ostale uređaje.

Osim toga, „turbine – lale“ kako ih zovu, dostupne su u gotovo svim bojama pa su lako uklopive u svaki eksterijer i ne narušavaju, već naprotiv upotpunjuju, estetiku mesta na kome se nalaze.

Iako klasičnie vetroturbine sa tri kraka predstavljaju jedan od glavnih izvora obnovljive energije, njihove dimenzije čine ih nepogodnim za urbane sredine, a takođe predstavljaju opasnost po biodiverzitet jer se sudari ptica i propelera završavaju fatalno. Zato se traga za alternativnim modelima vetrogeneratora, a jedno od rešenja su i vertikalne turbine, piše Euronews.green.

Pročitajte još:

Jedna od kompanija koja proizvodi turbine u obliku lale je američko – evropska kompanija „Flower Turbines“. Za razliku od klasičnih vetroturbina koje počinju da se rotiraju tek kada brzina vetra dostigne 3 metra u sekundi, pri istoj brzini vertikalne turbine već proizode oko 30 vati električne energije, a brzina vetra od 1,2 metra u sekundi dovoljna je da ih pokrene.

Ukoliko se opredelite za ove turbine, možda ćete poželeti da nabavite više njih, jer kada su blizu, proizvode 20 do 50 odsto više struje. Razlog leži u fizici – kada su raspoređene na pravi način, one usmeravaju vetar jedne ka drugima uvećavajući tako efikasnost ovog mini vetroparka, navodi se na sajtu kompanije „Flower Turbines“.

Ljubitelji životinja biće naročito zadovoljni jer vertikalni vetrogeneratori ne predstavljaju opasnost po ptice koje ih lako uočavaju i izbegavaju. Osim toga, kako ne prave ništa više buke nego sam vetar, možete biti sigurni da ovaj izvor zelene energije neće uznemiravati životinje u vašoj okolini, kao ni da komšije neće imati ništa protiv da ovaj neobični cvet „posadite“ u svom dvorištu.

Milena Maglovski 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti