EPCG – Produžen rok za prijavu projekata Solari 3000+ i Solari 500+

Foto-ilustracija: Pixabay

Elektroprivreda Crne Gore donela je odluku da produži rok za prijavu za projekat Solari 3.000+ i Solari 500+ do 28. februara. Dinamika i broj prijava prevazišli su očekivanja navodi se u saopštenju i do kraja 2021. godine za projekat se prijavilo 8.000 potrošača. Tako su se stekli uslovi za realizaciju planiranih Solari 5.000+ i Solari 10.000+.

Podsećamo da su EPCG i Eko fond raspisali javni poziv za učešće u projektu Solari 3000+ i Solari 500+ čiji je predmet finansiranje i subvencionisanje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno za fonaponskih sistema snage do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata. Iz sredstava Eko fonda, koja se obezbeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, obezbediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vredan 30 miliona evra, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen-dioksida svede na najmanju moguću meru i očuva životna sredina.

Ovo je projekat koji građanima daje određeni vid energetske nezavisnosti, daje im prostor da sami upravljaju svojom proizvodnjom. Instaliranjem fotonaponskog sistema korisnik u projektu postaje tzv. kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak/manjak električne energije u određenom momentu, predaje/preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine. Korisnici otplaćuju sistem u jednakim mesečnim iznosima koji neće biti veći od njhovog prosečnog mesečnog računa za utrošenu električnu energiju, uz subvenciju od 20 odsto koju dodjeljuje Eko fond. Pri tome je period otplate investicije za korisnika od 4 do 10 godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage pripadajućeg ugrađenog sistema. Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

Za više informacija pogledajte ovde.

Izvor: Elektroprivreda Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti