EPCG – Solarni paneli na 3.000 kuća

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill-Mead)

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokreće projekte koji se odnose na zamenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije, a sve to u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2).

Kao jedan od projekata prelaska na korišćenje zelene energije (obnovljivih izvora) koja nema štetnih dejstava, EPCG želi da započne i ponudi građanima Crne Gore mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objekte za individualno stanovanje. Zbog toga je Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donela je odluku o realizaciji projekta Solari 3000+.

„Crna Gora ima neverovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. U Nemačkoj broj sunčanih sati je od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarne elektrane snage 50 gigavat sati. Ovim projektom građanima Crne Gore predstavićemo stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, a zajedničkim snagama uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida. Realizacijom projekata iz oblasti solarne energije značajno ćemo doprineti očuvanju životne sredine. Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama“, istakao je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG.

Projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumeva ugradnju solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije. Ovim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

„Domaćinstva će na ovaj način sama proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, a eventualni višak energije mogu da prodaju Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, koju će sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosečnog računa za struju. Dakle, kada građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju“, naglasio je Đukanović, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi u toku je intenzivan rad na pripremi javnog poziva za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rešenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni. Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za preko 400 radnika za ugradnju solarnih panela. Maksimalna vrednost ovog projekta iznosi oko 30 miliona evra.

Elektroprivreda Crne Gore aktivno radi na projektu koji podrazumeva obeležavanje neplodnog zemljišta na kom će biti postavljenji solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Kompletna realizacija projekta Solari 3000+ vodiće Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštine Nikšić, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, CEDIS-a, Uprave za nekretnine, Eko fonda i CGES- a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti